Ramones l 1976

Anekdote

Het debuutalbum van de Ramones werd op 17 dagen opgenomen in de studio’s van Plaza Sound, een gigantisch complex waar jazzgrootheden als Bill Evans en Wes Montgomery thuis waren. Alle 14 songs (afgeklokt onder het half uur) werden in chronologische volgorde op band gezet, de oudste eerst. De totale opnamekosten werden berekend op een luttele 6400 dollar.

Achtergrond

Meedogenloos hard, onverbiddelijk snel en oerprimitief: was Ramones het eerste moderne punk-rockalbum? Het debuut van de vier nozems uit Queens verscheen in april 1976, twee jaar na hun eerste liveoptreden. Dat is op de kop één jaar eerder dan de eerste van The Clash (april ’77), en ook lang voor The Sex Pistols ( Never Mind The Bollocks: oktober ’77), The Damned ( Damned Damned Damned: februari ’77) en The Dead Boys ( Young, Loud & Snotty: oktober ’77) hun geweld op de wereld loslieten. Enkel Patti Smith was hen te vlug af met Horses (november ’75). Toen Ramones zijn intrede deed in de Amerikaanse albumcharts, werd die gedomineerd door de dinosaurussen van de stadionrock: Eagles, Peter Frampton, Queen, Wings en Led Zeppelin stonden allen in de top tien. Ramones piekte op 111.

Trivia 1

De Ramones waren fervente B-filmfans. De track Chainsaw werd geschreven door Joey na het bekijken van de slasher-classic The Texas Chainsaw Massacre (’74), die verscheen in het jaar waarin de Ramones werd opgericht.

VERVOLG

Van alle originele Ramones is nog maar één in leven, drummer Tommy. Zanger Joey stierf vijf jaar geleden aan lymfklierkanker, bassist Dee Dee bezweek een jaar later aan een overdosis heroïne en in 2004 verloor gitarist Johnny een lange strijd tegen prostaatkanker.

Citaat 1

‘Ons concept was simpel: virtuositeit was van geen belang, enkel het idee. Het idee kwam op de eerste plaats. Virtuositeit was niet alleen overbodig, het had ons zelfs in de weg gezeten.’ (Tommy Ramone)

Citaat 2

‘Na het beluisteren van Ramones klonk al de rest onmogelijk traag.’ (Jon Savage)

Fragment

Hey ho, let’s go!’ (uit Blitzkrieg Bop)

(J.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content