The Queen Is Dead l 1986

Opnames

‘Mijn voornaamste herinnering is er één van duisternis’, zei gitarist Johnny Marr over de opnames van The Queen Is Dead. ‘Zowel letterlijk als figuurlijk. Het was winter, en de sfeer binnen de groep was compleet verziekt.’ Voor hun derde album keerden The Smiths van Londen terug naar Manchester, op de vlucht voor hun platenfirma. Morrissey liet zijn dictatoriale neigingen de vrije loop, bassist Andy Rourke verloor zich helemaal in heroïne, en Johnny Marr ging uit pure ellende aan de fles. ‘Het was een van de dingen op mijn todolijstje als rockster’, zei hij later. ‘Samen met een motorongeluk (dat er enkele maanden na de opnames van kwam, nvdr.) en honderd gitaren kopen.’

Citaat

Coke en alcohol hebben nog nooit goede platen opgeleverd, en op de een of andere manier hebben we dat altijd in ons achterhoofd gehouden. In de studio gebruikten we alleen dingen die goed waren voor onze muziek: weed en hasj.’ (Johnny Marr)

Anekdote

Frankly, Mr. Shankly is eengenadeloze afrekening met platenbaas Geoff Travis van Rough Trade. ‘You are a flatulent pain in the ass’, zingt Morrissey, en ook: ‘I didn’t realise you wrote such bloody awful poetry’ – een sneer op de karamellenverzen die Travis hem wel eens ter goedkeuring voorlegde.

Titel

The Queen Is Dead zou oorspronkelijk Margaret On The Guillotine heten – een terdoodveroordeling van Margaret Thatcher, later de titel van een song op Morrisseys eerste soloplaat Viva Hate – maar dat voorstel botste op een veto van de platenfirma. De uiteindelijke titel haalde Morrissey uit Last Exit To Brooklyn, een controversieel boek van Hubert Selby Jr.

Hoes

De hoesfoto is een still uit de film L’Insoumis van Alain Cavalier, met Alain Delon. Toen Morrissey drie jaar geleden gevraagd werd welke Smiths-memorabilia hij bijgehouden had, antwoordde hij: ‘Geen, behalve een brief van Alain Delon over zijn foto op The Queen Is Dead.’

Trivia

Een doortrappende Smiths-fan uit Canada is ervan overtuigd dat Morrissey op The Queen Is Dead de dood voorspelde van Lady Di, niet alleen in de teksten maar ook op de hoes. Voor liefhebbers van samenzweringstheorieën: http://home.cogeco.ca/~morrissey.

(W.V.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content