1

THE JOHN CASSAVETES

COLLECTION

Hij wordt door iedereen erkend als

de ‘vader van de onafhankelijke Amerikaanse cinema’, maar zijn grensverleggende films uit de jaren 60 en 70 waren decennia lang quasi onzichtbaar. Met deze box met vijf geremasterde sleutelfilms ( Shadows, Faces, A Woman Under the Influence, The Killing of a Chinese Bookie, Opening Night) kunt u nu met eigen ogen zien dat Cassavetes’ reputatie als grondlegger van een nieuwe vorm van realisme in de film – fictiefilms gemaakt met de vrijheid en rauwe authenticiteit van cinéma vérité – dubbel en dik verdiend is.

(Lumière Classics)

2

MICHELANGELO ANTONIONI

Bijna een halve eeuw na dato blijft het radicale modernisme van Antonioni een van de mooiste dingen die op filmstrook zijn vastgelegd.

De leegheid en de angsten van de moderne tijd werden nooit zo verfijnd en streng hypnotiserend in beeld gezet als in L’Avventura. Naast deze mijlpaal bevat deze box ook twee wat meer conventionele speelfilms uit de jaren 50 ( Le amiche en Il grido) en de laatste grote film van de meester uit Ravenna, Identificazione di una donna uit 1982. (Homescreen)

3

KOINOBORI REEKS

In deze fraai vormgegeven uitgaven worden zowel bekende klassiekers als obscure Japanse films gedigitaliseerd en in bijgevoegd boekje van deskundige commentaar voorzien. Deze verzameling brengt de verborgen schatten en ongelofelijke rijkdom onder de aandacht van een filmkunst die in het westen lange tijd onbekend en onbemind bleef. De vier recente aanwinsten tonen de grote variatie binnen deze nationale cinema: van het sereen classicisme van Keisuke Kinoshita’s Tragedy of Japan tot de uitzinnige popartvisioenen van Seijun Suzuki’s Pistol Opera en van de droogkomische stijl van Takeshi Kitano’s Boiling Point tot de provocerende kijk op een ontwrichte maatschappij in Junji Sakamoto’s Face. (Filmfreak)

4

LES VACANCES DE MONSIEUR HULOT

In zijn tweede speelfilm introduceert Jacques Tati zijn alter ego Monsieur Hulot. Door zijn onhandigheid verstoort hij de rust in een zonnig vakantieoord en zet hij een feilloze mechaniek van poëtisch burleske humor in gang. Een fantastische dvd-editie, met naast de gerestaureerde versie van de nieuwe montage van Tati uit 1978 ook de geremasterde originele film uit 1953, documentaires over de opnamen, de restauratie en de Tatitentoonstelling in de Franse Cinematheek, analyses van experten, olijke reclamespotjes van Tati en interviews met medewerkers. (Naïve/TwinPics; Franse import,geen Nederlandse onderschriften)

5

LITTLE FUGITIVE

De Amerikaanse fotograaf Morris Engel (1918-2005) draaide in de jaren 50 ook enkele films, waaronder dit charmante meesterwerkje over de omzwervingen van een klein jongetje in New York en op het strand van Coney Island. De film werd gedraaid met een kleine equipe, een minuscuul budget en een zelf in elkaar geknutselde lichte 35 mm-camera. Volgens een enthousiaste François Truffaut was er zonder Little Fugitive van Les quatre cents coups en A bout de souffle geen sprake geweest. Deze herontdekte miniklassieker komt vergezeld van een docu over Engel en een fotoboekje. (Carlotta/TwinPics; Franse import, geen Nederlandse onderschriften).

Win 5 boxen van Antonioni. Zie pagina 8.

Trakteert op

FOCUSKNACK .BE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content