1

GODARD COLLECTION

(Universal) Een dozijn films (waaronder zijn beste werk uit de jaren 60: Le Mépris, Pierrot le fou, Alphaville) van een revolutionaire filmmaker, wiens radicale experimenten de cinema voorgoed hebben veranderd en die ook na zijn nouvelle-vague-periode koppig zijn eigen weg bleef gaan. De box bevat ook enkele markante titels uit zijn latere werk ( Hélas pour moi, Détective, Passion, Prénom Carmen), waarin hij nog altijd dezelfde meester-provocateur is. Ontdek zelf waar Scorsese, Tarantino en Leos Carax de mosterd haalden.

2

DEKALOOG

(Moskwood) Stanley Kubrick was een groot bewonderaar van Dekalog, Krzysztof Kieslowski’s voor de Poolse televisie gemaakte magnum opus uit 1988 – hij omschreef het als ‘het enige meesterwerk dat ik in mijn leven kan noemen’. Na het zien van deze verzameling van tien korte films van elk een uur en losjes gebaseerd op de Tien Geboden, weet je dat er een elfde gebod is bijgekomen: ‘Gij zult de Dekalog van Kieslowski zien.’ De regisseur exploreert in elk verhaal ethische keuzes, morele ambiguïteit en de mysteries van het menselijke gedrag.

3

BLADE RUNNER5-DISC ULTIMATE COLLECTION EDITION

(Warner) Ridley Scotts visionaire thriller uit 1982 over een ex-politieman (Harrison Ford) die in LA anno 2019 replicants achternazit , oogt in deze digitale restauratie mooier dan ooit. Wat deze dvd-editie echt uniek maakt, is de mogelijkheid om de vijf versies (Scott bleef er maar aan knutselen) met elkaar te vergelijken. Voeg daar diverse razend boeiende commentaren aan toe en je krijgt een superieure filmles waaraan geen school kan tippen.

4

THE DARK KNIGHT2-DISC SPECIAL EDITION

(Warner) Christopher Nolan maakte met zijn follow-up van Batman Begins (waarin de mythe van de ‘ Caped Crusader’ vanuit een nieuw perspectief werd bekeken) de meest intelligente en geïnspireerde actievolle blockbuster van het jaar. Uniek aan deze editie is dat zes sleutelscènes die met IMAX-camera’s werden gedraaid in de gewone versie werden geïntegreerd, waardoor het beeldformaat soms van het 2.4: 1 breedbeeld naar de 1.78: 1 verhoudingen van IMAX verspringt, wat beelden oplevert die zo loepzuiver zijn (en op Blu-ray nog beter tot hun recht komen) dat je je ogen niet gelooft.

5

ACROSS THE UNIVERSE2 DISC DELUXE SELECTION

(Sony) Hopelijk vindt de meest onderschatte film van 2007 op dvd dan toch het publiek dat hij verdient. Met de songs van The Beatles als leidraad laat Julie Taymor ( Titus en de Broadwaymusical The Lion King) het hippietijdperk herleven en vindt ze de filmmusical opnieuw uit. De extra’s (een making of en commentaar van Taymor en haar levensgezel/componist Elliot Goldenthal) vertellen je alles over de ingenieuze dans- en zangnummers en de geïnspireerde fantasiescènes van dit onweerstaanbare liefdessprookje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content