16+ UIT HET LEVEN GEGREPEN

20.10 – ÉÉN (OOK OP DONDERDAG)

Vorig seizoen bleek de begintune van DJ Shadow het grootste lichtpunt in 16+, de tweede serie die docufictie op het scherm bracht. Hopelijk krijgt deze reeks over het wel en wee van een klas laatstejaars vanavond een sterkere comeback. De tweede serie introduceert alvast het geheime wapen van de VRT-programmatie: zet eens een Leyers in! Jan Leyers verscheen vorig jaar elke dag wel ergens op het scherm, zijn dochters Dorien en Ella draven op in Eurosong en op Donna en vanaf vandaag is het de beurt aan mammie Leyers. Anne Meunier, echtgenote van Jan, speelt in 16+ de moeder van twee pubers, waaronder de zwangere Wendy. Onder haar artiestennaam Anne Françoise zong Meunier ooit een riedeltje op de soundtrack van Blueberry Hill, maar verder komt de actrice vrij onbeslagen op het ijs. Al is het niet de eerste keer dat ze op tv komt.

Anne Meunier: Eigenlijk heb ik mijn première op het scherm gemaakt in het begin van de jaren 80. Bart Peeters vroeg me toen af en toe voor een kleine figurantenrol in Elektron. En ik heb ook eens gefigureerd in de Vliegende Dozen (Peeters’ programma op VTM; nvdr.). Maar ik heb inderdaad heel wat tijd nodig gehad om klaar te zijn voor een echte rol in een tv-serie. Achteraf weet je alles op voorhand, zoals mijn vader vaak zegt.

Ondertussen lijkt het wel alsof er een ondergrondse tunnel loopt van Boechout naar de Reyerslaan.

Meunier: We beginnen dat eerlijk gezegd zelf ook te denken (lacht). Ik ben even bang geweest dat het wel wat te veel zou worden met mij ook op het scherm. Maar ik acteer graag, en ik blijf toch mooi uit Jans vaarwater, niet?

Geeft de familie Leyers elkaar nu advies en hard commentaar aan het ontbijt?

Meunier: Vroeger zeiden mijn dochters me al onomwonden als ik in een slecht stuk speelde. Maar zelf ben ik meer de troostende schouder: Ella is nog maar 17 en ze heeft nooit stilgestaan bij de weerslag van haar televisieoptredens. Elk venijnig woord komt hard aan.

HLZHI: De Maneblussers Docusoap over de handel en wandel in Mechelen. Zie ook op donderdag (21.15 – één) The Murder of Emmett Till Documentaire over de gruwelijke moord op de 14-jarige zwarte jongen Emmett Till, in augustus 1955 in Mississippi. De misdaad was het begin van de ‘Civil Rights Movement’ (23.45 – Canvas). Best Laid Plans * Mike Barker, VS 1999. Een jonge kerel wordt ervan beschuldigd een 16-jarig meisje (Reese Witherspoon) te hebben verkracht. Zijn slimme zet: haar vastbinden in zijn kelder. Onevenwichtige, maar behoorlijk vernuftige en donkere misdaadthriller van de Britse regisseur Barker (21.10 – Kanaaltwee) The Discovery of Heaven * Jeroen Krabbé, GB-NL 2001. Harry Mulisch’ magistrale roman kreeg niet waar hij recht op had: een even begeesterende verfilming. Krabbé greep ook hoog, want Mulisch’ bestseller en turf van 900 bladzijden werd onverfilmbaar geacht. Centraal in deze Engelstalige productie staan een liefdesdriehoek tussen twee mannen en een vrouw en de opdracht die twee engelen krijgen om de tien geboden terug naar Gods Piranesi-hemel te halen. Krabbé weet nooit tot de spirituele essentie van het boek door te dringen (21.25 – Canvas) 10 Things I Hate About You * Gil Junger, VS 1999. Vlotte Shakespeare-adaptatie à la Clueless, die vooral bij zal blijven als het debuut van rising star Heath Ledger (21.10 – VT4).

G.V.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content