Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper zijn niet de enige muzikanten die in, op of – jawel – ónder een transportmiddel hun laatste snik gaven. Planes, trains and automobiles: dertien muzikanten die ‘m piepten te land, ter zee en in de lucht.

Glenn Miller (1944)

In 1944 hield de Amerikaanse jazzmuzikant een minitournee door Engeland en Frankrijk om het moreel van de geallieerde troepen op te krikken, toen het vliegtuig waarmee hij van Londen naar Parijs vloog spoorloos verdween. Het wrak is nooit teruggevonden.

Hank Williams (1953)

Op nieuwjaarsdag 1953 bezweek de countrylegende aan een mix van morfine en vitaminepreparaten op de achterbank van een taxi, amper vijf dagen voor zijn dochter Jett geboren werd. Hij scoorde een postume hit met het toepasselijk getitelde I’ll Never Get Out Of This World Alive.

Eddie Cochran (1960)

Op 17 april 1960 vergezelden Cochran en zijn vriendin hun goede vriend Gene Vincent in een taxi richting Heathrow toen de auto in Chippenham aan het slippen ging en zich rond een lantaarnpaal plooide. Gene Vincent kwam ervan af met een been- en schouderbreuk, Cochran overleed in het St. Martin’s ziekenhuis in Bath.

Patsy Cline (1963)

De countryzangeres kwam om in een vliegtuigcrash nabij Nashville, Tennessee. Pijnlijk detail: ze kwam net terug van een herdenkingsoptreden voor een bevriende radiodeejay die in een tragisch auto-ongeluk was omgekomen.

OTis Redding (1967)

Een lijnvlucht naar Madison, Wisconsin eindigde voor de soulzanger in Lake Monona. Ook vier leden van zijn begeleidingsband The Bar-Kays overleefden de crash niet. Amper drie dagen eerder had Redding zijn – postume – wereldhit Sitting On The Dock Of The Bay opgenomen.

Lynyrd Skynyrd (1977)

Zanger Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines en achtergrondzangeres Cassie Gaines overleefden een vliegtuigcrash in Mississippi niet. Artimus Pyle wél: tot vandaag blijft de drummer beweren dat hij, toen hij zichzelf uit het wrak had bevrijd, door een lokale landeigenaar werd neergeschoten wegens trespassing.

Louis Neefs (1980)

Om vier uur in de namiddag op kerstdag 1980, amper twee weken na de moord op John Lennon, reed de auto van Louis Neefs op de ring van Lier frontaal in op een andere auto. De Kempense zanger was op slag dood, zijn vrouw overleed niet veel later in het ziekenhuis.

Ricky Nelson (1985)

Op oudejaarsavond vloog Ricky Nelson, wereldberoemd dankzij Hello Mary Lou, met zijn verloofde naar Dallas. Een van de motoren vatte vuur en het vliegtuig stortte neer. Ook de vijf groepsleden van zijn begeleidingsband Stone Canyon overleefden het inferno niet.

Cliff Burton (1986)

De onfortuinlijke bassist van Metallica werd in Zweden door het raam van een slippende tourbus naar buiten gekatapulteerd. Vervolgens kreeg hij diezelfde tourbus nog eens over zich toen die finaal uit de bocht ging en op zijn rug kantelde.

Stevie Ray Vaughan (1990)

De Amerikaanse bluesgitarist, door Rolling Stone bedacht met een zevende plaats in zijn lijst van 100 Greatest Guitarists Of All Time, liet het leven toen de helikopter die hem bij mistig weer naar Chicago zou brengen tegen een bergtop smakte.

John Denver (1997)

Tijdens een testvlucht met zijn nieuwste aanwinst, een experimenteel minivliegtuigje, stortte de countryzanger en hobbypiloot neer voor de kust van Californië. Zijn grootste hit scoorde hij in 1967 met Leaving On A Jet Plane.

Sonny Bono(1998)

Skilatten zijn evengoed een transportmiddel, vraag maar aan de mannelijke helft van Sonny & Cher. De auteur van het nummer Bang Bang knalde in Nevada al skiënd tegen een boom aan, slechts dagen nadat Michael Kennedy – de zoon van de vermoorde Robert Kennedy – in een gelijkaardig skiongeluk was omgekomen.

AALIYAH (2001)

De R&B-zangeres, Timbalandprotegee en actrice van onder meer Romeo Must Die stortte neer toen ze naar huis vloog na de opnames van een videoclip op de Bahama’s. Het vliegtuig bleek zwaar overladen en in het bloed van de piloot werden sporen van cocaïne gevonden.

(V.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content