Big in The States. Zij die de Amerikaanse hitparade haalden.

1 RoccoGranataMarina ( 1959)

Haalt nummer 12 van de Amerikaanse hitparade. Er gaan meer dan 100 miljoen exemplaren van Marina over de toonbank en er worden honderden coverversies van gemaakt, onder meer door Toots Thielemans, Dean Martin, The Four Aces, Gypsy Kings, Falco, Flaco Jiminez, Marino Marini en Celia Cruz. Dat Louis Armstrong de song nog zou gecoverd hebben is volgens Granata (né Figline Vigliaturo) een kwakkel.

2 Willy AlbimoorJungle Fever ( 1972)

Instrumental voor de groep Chakachas waarmee de West-Vlaamse pianist/arrangeur als een van de eerste Belgen de top 3 van de Billboards haalde. Albimoor werkte onder meer met Josephine Baker, Fud Leclerc en – dichter bij huis – Johan Verminnen, Louis Neefs, Ann Christy en Will Tura. In de jaren 70 schreef hij ook klassieke partituren, die vooral in Japan bijzonder populair waren.

3 Soeur SourireDominique(1963)

Haalt de eerste plaats van de Billboards, en wordt als ‘singing nun’ een Belgenmop waar Amerika nog steeds niet over uitgelachen is. In 1966 verfilmt Hollywood haar onwaarschijnlijke levensverhaal met Debbie Reynolds, maar dat wordt een flop. Kort daarop gooit Jeanine Deckers haar kap over de haag en out ze zich als lesbienne. In 1985 pleegt ze, kaalgeplukt door de Belgische fiscus, zelfmoord met haar vriendin.

4 TelexMoskow Diskow ( 1978)

Topper van de Amerikaanse Dance Charts. ‘Dit is een van de interessantste dingen die er ooit uit mijn stereo hebben geknald’, schreef Melody Maker indertijd, ‘als alle muziek zo gaat klinken, worden de jaren 80 fantastisch.’ In 1980 pakt Telex op het Eurosongfestival uit met de heerlijke parodie Eurovision, dan verdwijnen de groepsleden elk in hun eigen wereld. Volgende maand komt er na 20 jaar radiostilte een nieuwe plaat.

5 SoulsisterThe Way To Your Heart(1988)

Klimt naar de 41e plaats van de charts, en 700.000 Amerikanen kopen het album It Takes Two. De groep herdoopt zichzelf Leyers, Michiels en Soulsister en huurt de producer van Tina Turner in, maar de definitieve doorbraak blijft uit. In 1995 haalt JanLeyers wel nog de tweede plaats van de Country Charts als schrijver van That’s As Close As I Get to Lovin’ You, waarmee hij Aaron Tippin aan een hit helpt.

6 TechnotronicPump Up The Jam(1989)

Haalt de tweede plaats van de Billboard, en rolt meer dan 15 miljoen keer over de toonbank. Er volgt een Amerikaanse tournee met Madonna, maar als zangeres Manuela Kamosi het voor bekeken houdt, gaat het licht uit. Producer Jo Bogaert zat later achter de knoppen bij onder meer An Pierlé en Gorki, en heeft met Gabriel Rios opnieuw goud in handen. Markant detail: Technotronic is een van de weinige groepen die al na één album een greatest hits uitbrachten.

7 2UnlimitedGet Ready For This (1991)

Haalt drie jaar na de release de 53e plaats van de Amerikaanse hitparade. Rappers Anita en Ray werden geïmporteerd uit Nederland, maar de muziek is van het Belgische producersduo Jean-Paul De Coster en Phil Wilde. De groep slijt wereldwijd meer dan 20 miljoen platen, maar spat twee jaar later uit elkaar. De Coster & Wilde zetten door: zij leveren nog hand-en-spandiensten aan Ian Van Dahl en Kate Ryan, en kruipen achter de knoppen van – horresco referensDe Kabouterdans.

8 Ian Van DahlCastles In The Sky ( 2000)

Danceproducers Christophe Chantzis en Erik Vanspauwen halen met de debuutsingle van hun ‘project’ de 78e plaats van de Billboards. Castles In The Sky komt uiteindelijk in meer dan 2 miljoen getunede auto’s terecht. Een paar personeelswissels later blijft Ian Van Dahl volharden: vorig jaar was er nog een tournee door Japan en de VS, dit jaar staat er een gezamenlijke tournee met Lasgo op de agenda.

9 LasgoSomething en Alone(2003)

Het eurodance-project van Peter Luts, Dave McCullen en Evy, scoort twee opeenvolgende hits, respectievelijk goed voor een 11e en 35e plaats in de Amerikaanse hitparade. De groep wordt wereldwijd met onderscheidingen overladen, en tourt dit jaar door onder meer Engeland, Brazilië en de VS.

10 DHTfeaturing Theeuwes – Listen To Your Heart(2005)

Het dance-duo klimt naar de eerste plaats van de Amerikaanse Dance Charts, maar toch gaan producer Flor Theeuwes en zangeres Edmée Daenen in de Belgische kranten aan de klaagmuur staan. Het duo vindt het ‘absurd’ dat hun remix van Listen To Your Heart van Roxette hier niet gedraaid wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content