11.22.63

JAMES FRANCO (l.) in 11.22.63: verijdelt de held de moord op Kennedy?

Maandag 11/4, 22.30, Fox

Stephen King vroeg zich in 11.22.63, een van zijn beste romans van het voorbije decennium, af wat er zou zijn gebeurd als president John F. Kennedy op die bewuste novemberdag in Dallas niet was doodgeschoten. En nu is er de gelijknamige, behoorlijk ambitieuze scifiminireeks, die de grote lijnen van dat boek volgt: leraar Engels Jake Epping (James Franco) probeert door middel van tijdreizen de moord te voorkomen. Hij is er, net als vele anderen, rotsvast van overtuigd dat de wereld vandaag een betere plek zou zijn, mocht Kennedy nog leven: géén Vietnam, géén torenhoge schuldenberg, géén Watergate. Het verleden blijkt zich echter met alle macht te verweren: het wil gewoonweg niet veranderd worden.

Via een tijdportaal in het restaurant van zijn door kanker getroffen vriend Al belandt Jake in 1960 (en niet in 1958, zoals in het boek – het is een van de vele wijzigingen die de makers doorvoerden met permissie van de auteur). Jake maakt zich niet al te veel zorgen om zijn missie: Lee Harvey Oswald zal de Amerikaanse president pas drie jaar later in het vizier krijgen. Hij heeft dus tijd zat om zich te settelen in de sixties, om zijn kledij aan te passen en, vooral, om voor de charmes van een jonge bibliothecaris genaamd Sadie te vallen. ‘Eerlijk, ‘ zegt showrunner Bridget Carpenter, die haar sporen verdiende met de scenario’s van series als Parenthood en Friday Night Lights, ‘dit is een liefdesverhaal, vermomd als een thriller.’

Tip voor wannabe-tijdreizigers: blijf met je handen van de geschiedenis af. Terwijl Jake zich voorbereidt op het verijdelen van wat dé politieke moord van de twintigste eeuw zou worden, gebeuren er allerlei schokkende dingen die hem op een zijspoor doen belanden – hij moet plots autocrashes vermijden, krijgt te maken met de nogal sadistische ex van Sadie en voorkomt dat de vader van een jongere versie van een vriend uit 2016 een bloedbad aanricht. ‘Jake heeft goede bedoelingen zat’, aldus Carpenter. ‘Maar vermits hij ingrijpt in het verleden kunnen zijn daden desastreuze gevolgen hebben. Het is een van de fascinerende thema’s die in Kings boek vervat zaten.’

Stephen King, die naar eigen zeggen met haat terugkijkt op de verfilming van zijn roman The Shining door grootmeester Stanley Kubrick, toonde zich van zijn toegeeflijkste kant als uitvoerend producent van deze achtdelige serie, die werd gemaakt voor streamingservice Hulu (de grote concurrent van Netflix en Amazon in de VS). De bestsellerauteur verwierf natuurlijk naam en faam met griezelfestijnen als It, Carrie en Misery, maar toch is 11.22.63 vooral een zwierig avonturenverhaal met een hoog Spielberg- en Back to the Future-gehalte.

Aanvankelijk ambieerde Franco meer dan de hoofdrol in de tv-serie. Nadat hij het boek had gelezen, nam hij meteen contact op met King, en vroeg hij hem of hij zijn boek mocht verfilmen. Helaas: Star Trek– en Star Wars-regisseur J.J. Abrams was hem al voor als uitvoerend producent. Daarop stuurde Franco dan maar een tweet de wereld in: ‘Man, I just finished reading 11.22.63. Wanted to option it, but J.J. has all the fun.’ ‘Daarna postte hij een essay over het boek, en dat is Abrams niet ontgaan’, vertelt Carpenter, die al van kindsbeen af een King-obsessie koestert en dus wel wat druk ervoer bij deze verfilming. Abrams belde Franco op en zei: ‘Zullen we er eens over praten? We denken dat je de perfecte leading man zou zijn.’Waarop Franco antwoordde: ‘Sure! En ik zou ook graag wat willen regisseren.’ Wat ook geschiedde.

Kosten noch moeite werden gespaard om het Mad Men-esque tijdperk van de jaren zestig te evoceren met exuberante kostuums, sets en authentieke bolides. Er werd onder meer gefilmd in de Texas School Book Depository, het gebouw aan Dealey Plaza in Dallas van waaruit Oswald een kogel door de schedel van Kennedy joeg, in Oswalds appartement en in zijn tuin, waar de beruchte zwart-witfoto’s werden genomen waarop hij met het moordwapen in de hand poseert.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content