1. 1958, Film: **** – 2. 1974, Film: *** – 3. 1969, Film: * – 4. 1984, Film:

Alle films:

Lime Lights Pictures

Geen extra’s.

Er zit weerom geen enkele logica in de samenstelling van de nieuwe worp van de Hollywood Classic Collection. Maar geen nood: enkele titels lonen meer dan de moeite. Daartoe behoort zeker de oudste in de reeks, The Quiet American(1958), een omstreden bewerking van de gelijknamige roman van Graham Greene over de Amerikaanse imperialistische interventies in Zuidoost-Azië. Greene, die zijn boek baseerde op zijn ervaringen als correspondent in Indo-China, verafschuwde deze Hollywoodversie waarin de gehate Amerikaan tot een ware held werd omgetoverd. Die ideologische ommezwaai belet geenszins dat deze eerste adaptatie van The Quiet American – in 2002 volgde de politiek correcte versie van Phillip Noyce – een prima film is die destijds door niemand minder dan Jean-Luc Godard de beste film van het jaar werd genoemd. Regisseur Joseph L. Mankiewicz en zijn briljante cameraman Robert Krasker (die ook de beroemdste Greene-film, The Third Man, belichtte) draaiden hun film grotendeels op locatie in Vietnam. Dat geeft een bijna documentaire authenticiteit aan de intriges rond de driehoeksverhouding tussen een naïeve Amerikaanse weldoener (Audie Murphy) die met zijn obsessief idealisme meer kwaad dan goed doet, de cynische neutrale Engelsman (Michael Redgrave) en diens exotische Vietnamese maîtresse.

The Spikes Gang(1974) van supervakman Richard Fleischer is een opmerkelijke ontluistering van de gebruikelijke avontuurlijke clichés van het geromantiseerde wilde Westen. Drie adolescenten vluchten weg van hun vreugdeloze plattelandslabeur en kiezen onder invloed van een oudere outlaw (Lee Marvin) voor een bestaan als bankrovers. Hun drang naar vrijheid en hun verheerlijking van de legendarische boef als vaderfiguur breekt hen echter zuur op. Hun korte leven wordt een aaneenschakeling van rampspoed en brute pech. Hun neergang wordt door Fleischer droog en onsentimenteel geobserveerd en mistroostig neergezet in schamele Mexicaanse – in feite Spaanse – landschappen.

De tweede western in het pakket, Young Billy Young(1969) van genreveteraan Burt Kennedy, is een wat onwennige mix van wraakqueeste (Robert Mitchum die naar de moordenaar van zijn zoon speurt) en schalkse komedie.

Helemaal quantité négligeable is de Agatha Christieverfilming Ordeal by Innocence(1984), een productie van het gevreesde Israëlische duo Golan-Globus en een flauw afkooksel van de luisterrijke, met vele internationale sterren bevrachte Christiebewerkingen uit de jaren 70.

Win 5 pakketten

Win 5 pakketten met de dvd’s The Quiet American, The Spikes Gang, Young Billy Young en Ordeal by Innocence. Zie pagina 6.

Trakteert op FOCUSKNACK .BE

(P.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content