Zomerfilmtip: Una giornata particolare @ Cinema Galeries (Brussel)

Una giornata particolare © .

Vanavond kan je in de zwoele zomerlucht genieten van de onmogelijke liefdesgeschiedenis die Una giornata particolare is.

Una giornata particolare (1977)

Waar: Cinema Galeries, Koninginnegalerij 26, Brussel, 22u00

Ettore Scola / 105 minuten

Ettore Scola’s meest gevierde en succesvolle film speelt zich af tegen de achtergrond van de historische eerste ontmoeting tussen Hitler en Mussolini op 8 mei 1939 in Rome. Een groot deel van de bevolking wil die afspraak met de geschiedenis niet missen, maar twee buren blijven achter: Antonietta (Sophia Loren), een huissloof met een kroostrijk gezien, en Gabriele (Marcello Mastroianni), een homoseksuele radiopresentator die onlangs ontslagen werd. In afgewassen kleuren schildert Scola het langzaam naar elkaar toegroeien van twee mensen die op geen enkele wijze voor elkaar gemaakt zijn.

Dit intieme, wondermooie melodrama verraste door de antitypecasting van hét glamourkoppel van de Italiaanse cinema en werd met prijzen overladen: de Italiaanse Golden Globes voor Beste Film, Beste Acteur en Beste Actrice en de César voor Beste Buitenlandse Film. Daarnaast kon dit meesterwerk ook drie belangrijke nominaties in de wacht slepen: die voor de Gouden Palm en voor de Oscars voor Beste Mannelijke Hoofdrol en Beste Buitenlandse Film.

De film werd dit jaar gerestaureerd door Cineteca Nazionale di Roma in samenwerking met Surf Film en zal in opgepoetste vorm vertoond worden op het Filmfestival van Venetië (27 augustus – 6 september). (TVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content