Women In Film Awards eren vrouwen uit de entertainmentindustrie die gendergelijkheid bevorderen

Natalie Dormer © Reuters

Twaalf vrouwen werden tijdens de benefietavond van Women In Film op 15 juni in de bloemetjes gezet voor hun prestaties betreffende gendergelijkheid in de entertainmentindustrie. Onder meer actrices Natalie Dormer (Game of Thrones), Taraji P. Henson (Empire) en regisseur Lesli Linka Glatter (o.a. Homeland) mochten een award mee naar huis nemen.

Women In Film stimuleert creatieve projecten van vrouwen, helpt de beeldvorming over vrouwen die een rol vervullen in creatieve domeinen te versterken en steunt onderzoeken over de genderongelijkheid in de entertainmentindustrie. Jaarlijks reikt de organisatie de Crystal en Lucy Awards uit tijdens een benefietavond. Dit jaar ontvingen twaalf vrouwen een onderscheiding tijdens de gala-avond die plaatsvond op 15 juni in Los Angeles.

‘Het thema van de Women In Film Awards 2016 was het ontwerpen van verandering. Onze organisatie heeft als doel de ongelijkheid in de entertainmentindustrie te veranderen. We wensen een meer inclusieve rol voor alle vrouwen in de film- en televisiewereld en in digitale creatieve domeinen’, stelt Cathy Schulman, voorzitster van Women In Film Los Angeles, ‘De vrouwen die we dit jaar eren zijn allen een katalysator voor die verandering en een voorbeeld in hun discipline.’

‘We vechten voor wat we verdienen’

Taraji P. Henson ontving The Lucy Award. De prijs wordt sinds 1973 overhandigd aan mannen en vrouwen die de perceptie van vrouwen via het televisiemedium veranderen. ‘We’re all we got, ladies. Als we elkaar niet steunen, wie doet het dan wel? We vechten voor wat we verdienen’, zei de Empire-actrice tijdens haar dankwoord.

Natalie Dormer werd dan weer geprezen voor haar rol in de HBO-serie Game of Thrones. De actrice ontving de Women In Film Max Mara Face of the Future Award als erkenning voor haar opmerkelijke prestaties en haar belichaming van stijl en klasse. De jury noemde Dormer ‘een van de snelst stijgende toonaangevende vrouwen in Hollywood’.

Van achter de schermen naar een plaats in de spotlights

Daarnaast werden ook vrouwen die een rol vervullen achter de schermen gevierd. Regisseur Lesli Linka Glatter die onder meer Homeland, The Newsroom, The Walking Dead, Mad Men en House regisseerde, ontving de BMW Dorothy Arzner Directors Award en agent Hylda Queally kreeg The Sue Mengers Award. Queally vertegenwoordigt onder andere Cate Blanchett, Kate Winslet, Ben Whishaw en onze eigen Matthias Schoenaerts.

Sinds 1977 reikt Women In Film ook jaarlijks The Crystal Award uit aan vrouwen die de rol van vrouwen in de entertainmentindustrie uitbreiden. De eer ging dit jaar naar producers Denise Di Novi, Lucy Fisher, Lianne Halfon, Lynda Obst, Jane Rosenthal, Lauren Shuler Donner, Paula Wagne en Paula Weinstein. De jury beklemtoonde dat de vrouwen verschillende invloedrijke films maakten, tal van commerciële successen bereikten en culturele veranderingen inspireerden. Eerder ontvingen ook onder meer Cate BlanchettViola Davis en Gwyneth Paltrow een award. (EL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content