
Wilders
‘Ik ga een paar woorden noemen en ik wil dat u het eerste woord zegt dat in u opkomt.’ De Nederlandse politicus Geert Wilders, topman van de rechtse Partij voor de Vrijheid, rolt net niet met de ogen wanneer regisseur Stephen Robert Morse hem aanwijzingen geeft.
‘Bent u klaar?’ vraagt Morse.
‘Europese Unie.’
‘Die haat ik’, antwoordt Wilders vastberaden.
‘Immigranten.’
‘Te veel.’
‘Islam.’
‘The worst.’
Het kostte de Amerikaanse documentairemaker Morse en zijn coregisseur Nick Hampson slechts één tweet en enkele e-mails om Wilders voor de camera te krijgen. Dat is opmerkelijk, aangezien hij de pers niet erg genegen is. Het resultaat is Wilders, een exclusieve inkijk in de ideeën en het privéleven van de beruchte rechtse politicus met het Mozartkapsel.
Stephen Robert Morse: Wilders vindt dat de media hem doorheen de jaren niet eerlijk hebben behandeld. Daarom vermoed ik dat hij niet snel een Nederlander een film over hem zou laten maken. Hij vond het leuk dat ik een outsider was. Wilders heeft ook Amanda Knox (te zien op Netflix, nvdr.) gezien, een film die ik heb geproducet. Ook daarin wordt een controversiële figuur op een eerlijke manier voorgesteld – Knox zat vier jaar in de gevangenis voor de moord op haar flatgenote, maar werd in hoger beroep vrijgesproken. De film velt geen oordeel over haar, en Wilders wilden we op dezelfde manier aanpakken. Ik denk dat dat hem overtuigd heeft. De filmlaat zien wie hij is als persoon. Al gaan we uiteraard niet enkel in op zíjn opvattingen. We spraken ook met mensen die het grondig oneens zijn met hem.
Waarom wilde je deze documentaire maken?
Morse: Omdat Donald Trump net de Amerikaanse verkiezingen gewonnen had. Ik was verrast en geschokt dat zoiets écht mogelijk was. (lacht) Ik bestudeerde waar ter wereld eenzelfde scenario mogelijk was, en Nederland leek als volgende aan de beurt. Op dat moment lag Geert Wilders op kop in de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er was een reële kans dat hij zou winnen. En hij is daar ook deels in geslaagd. Hij eindigde tweede op 28 kandidaten. Hij is aan een opmars bezig. Iedereen die denkt dat hij in maart verloren heeft, is fout.
Voldeed hij aan uw verwachtingen?
Morse: Ik had een monster verwacht. Nu blijkt dat hij dat niet is. Integendeel, Wilders is best een grappige kerel. Hij gelooft echt in zijn politieke uitspraken. He’s the real deal. Terwijl Donald Trump draait met de wind, weet Wilders perfect waar hij naartoe wil. In de docu krijgt hij ook de tijd om zijn visie uit te leggen. Dat is belangrijk, aangezien klaarblijkelijk heel veel mensen zich in zijn standpunten kunnen vinden. Dat wil niet zeggen dat ik akkoord ga met zijn discours. Ik ben behoorlijk rechtuit geweest toen ik hem ontmoette: ‘Ik ben het niet eens met u, maar we zullen een faire film over u maken.’ Hij vertrouwde me, en dat zie je aan het resultaat.
Laten we het eens omdraaien: u zegt het eerste woord dat in u opkomt. Partij Voor de Vrijheid.
Morse:(grijnst) Wel, Wilders.
Wilders.
Morse:(wikt zijn woorden) Interessant.
Donderdag 21/9, 21.00, Viceland. Wordt herhaald op zaterdag 23/9 en maandag 25/9.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier