Wie is de grootste Amerikaanse regisseur?

Knack Focus gaat op zoek naar de grootste nog actieve Amerikaanse regisseur. 16 filmmakers, 15 duels, 1 jury van kenners de Belgische filmwereld!

Martin Scorsese? Steven Spielberg? Of toch Francis Ford Coppola? Knack Focus gaat op zoek naar de grootste nog actieve Amerikaanse regisseur. Drie weken lang nemen 16 filmmakers het tegen elkaar op, in een wedstrijd waarin kenners uit de Belgische filmwereld voor jury mogen spelen. Moge de meest visionaire winnen!

Hollywoodreuzen als Steven Spielberg, George Lucas en Steven Soderbergh hebben – zeer terecht! – recent een doembeeld opgehangen rond de hedendaagse Amerikaanse filmindustrie, nu die vooral in demente licht- en klankspektakels voor hardhorige kids lijkt geïnteresseerd. Maar zelfs nu nog lopen er binnen de muren van Tinseltown genoeg Amerikaanse regisseurs rond die de creatieve vlam brandende houden, iets wat het Filmfestival van Gent dit jaar graag nog eens onderstreept. Tijdens zijn veertigste jubileumeditie concentreert het festival zich niet alleen op het oeuvre van rots in de branding Martin Scorsese, maar ook op de veelbelovende jonge honden van de Amerikaanse onafhankelijke cinema. Reken er dus maar op dat de Star Spangled Banner straks fier zal wapperen in Gent, en dat is meteen een perfecte aanleiding voor Knack Focus om de volgende weken op zoek te gaan naar wie zich nu precies de beste en grootste nog levende Amerikaanse regisseur mag noemen.

Hoe gaat die cinefiele queeste precies in zijn werk? We schieten uit de startblokken met zestien regisseurs, zestien namen geselecteerd door Knack Focus filmrecensent Dave Mestdach. Die lijst representeert het summum aan filmmakers uit de Amerikaanse filmindustrie, namen die ofwel voor een revolutie zorgden binnen het medium, ofwel de grenzen van de film verlegden, ofwel menig filmfan verheugden – én nog steeds verheugen – met hun grenzeloze verbeelding en superieure vakmanschap. Die zestien giganten nemen het telkens op tegen elkaar in een onderling duel, waarbij een bekende naam uit de Belgische filmwereld – een regisseur, een acteur, een criticus – bepaalt welke regisseur door mag naar de volgende ronde en zo dichter komt bij de finale. Dat slotduel wordt beslecht door Dave Mestdach zelf, die zo bepaalt welke cineast de titel mag dragen van Amerika’s grootste hedendaagse filmmaker.

De longlist opstellen met de 16 kandidaat-winnaars was allesbehalve makkelijk, want uiteraard zijn er meer dan 16 namen het vermelden waard. Genadeloos hebben enkele grootheden dan ook het onderspit moeten delven. Wes Anderson? Origineel en eigenzinnig maar geen klassieker op zijn CV en een béétje gimmicky. John Carpenter? Een onbetwiste suspensemaestro maar al twintig jaar aan het uitbollen. Oliver Stone? De coke uit de jaren tachtig was toch van aanzienlijk betere kwaliteit dan die van nu. Op die manier vielen ook Jim Jarmusch, David Mamet, Alexander Payne, Spike Lee, Todd Haynes, Kelly Reichardt, Kathryn Bigelow, Walter Hill, Paul Schrader, Brad Bird, Sofia Coppola, Darren Aronofsky, Richard Linklater, Terry Gilliam, Errol Morris en Woody Allen net uit de boot. Allemaal toptalenten die jarenlang, of zelfs decennialang, hun kunnen hebben bewezen en een onnavolgbare invloed kennen of hebben gekend. Zoals gezegd: Een hartverscheurende keuze. Streng, maar rechtvaardig.

Wie heeft de selectie wél gehaald? In willekeurige volgorde: Martin Scorsese, Quentin Tarantino, David Fincher, Michael Mann, Paul Thomas Anderson, Tim Burton, Francis Ford Coppola, William Friedkin, Steven Soderbergh, Terrence Malick, David Lynch, Joel & Ethan Coen, Steven Spielberg, Clint Eastwood, Brian De Palma en Gus Van Sant. Zij nemen het tegen elkaar op in de strijd om de titel van beste, grootste, invloedrijkste, nog steeds actieve Amerikaanse regisseur. En dat vijftien duels lang, totdat er nog maar één naam overblijft. U kunt de wedstrijd op de voet volgen via het raster hierbij – klik op de naam van de winnaar van een bepaald duel om de verantwoording te lezen. Een ding is nu al zeker: wie deze titel verovert, zal nooit nog zijn slaap laten voor een Oscar meer of minder. Let the smackdown begin!

Dave Mestdach & Jimmy Van der velde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content