‘Where to Invade Next’ van Michael Moore: aanstekelijke mix van politiek pamflet en humor

© gf
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Michael Moore is niet meer het politiek-culturele zwaargewicht dat hij ooit geweest is. Toch is Where to invade next best aanstekelijk.

Hij was de eerste om politiek, satire en (ego)journalistiek dooreen te klutsen, om documentaires tot kaskrakers te pimpen, daar zelfs de Gouden Palm mee te winnen én om van zichzelf een mediafenomeen te maken dat aanbeden werd door links en gehaat door rechts. Maar na zes jaar radiostilte is Michael Moore niet meer datzelfde politiek-culturele zwaargewicht dat hij ten tijde van Bowling for Columbine (2002) en Fahrenheit 9/11 (2004) was.

Veel is hij nochtans niet veranderd: nog altijd maakt Moore tot langspelers opgeblazen en met humor gelardeerde infomercials voor links Amerika waarin hij zichzelf opvoert als de sympathieke nar met het baseballpetje. Deze keer mag hij verschillende Europese landen binnenvallen om daar ideeën te annexeren die ook Amerika’s problemen zouden kunnen counteren. Dat brengt Moore onder meer naar Italië, waar arbeiders betaald worden om op vakantie te gaan; naar Slovenië, waar universitair onderwijs gratis is; naar Frankrijk, waar kinderen enkel gezond voedsel krijgen op school; naar Noorwegen, waar moordenaars in een open gevangenis wonen, en naar andere oorden waar – verlos ons Donald! – socialisme lijkt uitgebroken.

Naïef, manipulatief en kort door de bocht? You betcha, maar net als vroeger steekt Moore dat niet onder stoelen of banken, en ook al heb je alles al een keertje eerder gezien en gehoord: de mix van food for thought, politiek pamflet en humor werkt nog altijd best aanstekelijk. Let’s make America great again!

Lees ook: Een terugblik op het filmische parcours van Michael Moore.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content