We Need to Talk About Kevin

Lynne Ramsay choqueert en bezweert met dit pakkende psychodrama over een troebele moeder-zoonrelatie.

We Need to Talk About Kevin ****

Lynne Ramsay met Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller

Als het woord ‘bloedmooi’ – met al zijn connotaties – ooit voor één film van toepassing was, dan wel voor deze even lyrische als verontrustende psychopuzzel van Lynne Ramsay. Voor haar derde langspeler baseerde de Schotse rasregisseuse zich op de roman van Lionel Shriver waarin een moeder terugblikt op haar grondig scheef gegroeide relatie met haar tienerzoon.

Terwijl Shrivers controversiële ‘cautionary tale’ opgevat is als een brievenroman in flashback, maakt Ramsay er een non-lineaire huivertrip van die ergens tussen Elephant en Rosemary’s Baby in zweeft. De hamvragen daarbij luiden: Wie van de twee is nu precies het monster en wie draagt de meeste verantwoordelijkheid voor de noodlottige climax? De keuze gaat tussen de sociopathische puber die zijn moeder altijd het bloed van onder de nagels heeft gepest en de emotioneel verkrampte huisvrouw die nooit veel moederliefde door haar aderen voelde stromen.

Zonder oordelen te vellen of simplistische antwoorden te serveren volgt Ramsay haar protagoniste – een alweer indrukwekkende Tilda Swinton – op haar dooltocht langs liefde en haat, afkeer en aanvaarding. Dat doet ze in een impressionistische stijl, waarmee ze – net als in voorgangers Ratcatcher en Morvern Callar – een uitgebreid gamma aan geuren, kleuren, ambigue emoties en cryptische flashbacks met koele trefzekerheid bespeelt.

Een op pellicule getrokken nachtmerrie over moederliefde gone bad – excuseer: gone very bad.

Dave Mestdach

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content