Wat u moet weten over Steven Seagal en zijn politieke functie in Rusland

Steven Seagal © .
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

De actieheld met de iconische geitensik heeft zijn nieuwe roeping gevonden: hij gaat vanaf nu als Russische gezant door het leven.

De feiten

‘Hopelijk kunnen we streven naar vrede, harmonie en een betere wereld. Ik neem deze taak heel serieus’, aldus een trotse Steven Seagal op Twitter. Hij had het niet over een of andere gewichtige filmrol, wel over een politieke betrekking in Rusland. De Amerikaanse actieheld werd begin deze maand namelijk aangesteld als officiële gezant ter facilitering van de relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten op humanitair vlak. Bizar, maar minder bizar dan u in eerste instantie zou denken. Grimmige regimes zijn immers Seagals ding.

Twee jaar geleden kreeg Seagal van Vladimir Poetin himself de Russische nationaliteit. Hij is dan ook al jaren een vurige verdediger van diens regime. En het olijke duo maakt gretig gebruik van elkaar: Poetin promoot zijn politieke agenda, Seagal zijn acteerkunstjes.

Wat u moet weten over Steven Seagal en zijn politieke functie in Rusland
© .

De vriendschap gaat zo ver dat Seagal in Oekraïne bekendstaat als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Behoren trouwens ook tot ’s mans vriendenkring: de dictators Ramzan Kadyrov van Tsjetsjenië en Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland. Na een ontmoeting met die laatste ging een filmpje viraal waarin Seagal een vers geoogste wortel cadeau kreeg. Blijkbaar is het heel erg grappig om Seagal een wortel te zien eten met een dictator.

Buiten zulke delen van de voormalige Sovjet-Unie is Seagal iets minder populair. Zijn laatste films ( Contract to Kill, The Perfect Weapon, Cartels) flopten stuk voor stuk. Acteren met slechts één gezichtsuitdrukking is om problemen vragen. Een recensent van de Los Angeles Times vatte het na het zien van Cartels goed samen en noemde Seagal ‘een ordinaire idioot in een Steven Seagal-kostuum’. En dan zwijgen we nog over de zoveelste beschuldiging van seksueel misbruik. Dit jaar alleen al getuigden twee actrices en een model over grensoverschrijdend gedrag. Gelukkig is dat voor Poetin allemaal geen probleem.


De vrijetijdsbesteding van Steven Seagal

80% zichzelf adoreren

Een willekeurige anekdote: op een dag vindt een medewerker Seagal al huilend boven een bundel papieren. ‘Dit is het mooiste script dat ik ooit heb gelezen’, verduidelijkt de acteur. Waarop de medewerker vraagt wie het heeft geschreven. Seagal zelf, zo blijkt.

7% vriendjes worden met dictators

Wat u moet weten over Steven Seagal en zijn politieke functie in Rusland

Ongetwijfeld gezellige barbecues, daar ten huize Seagal.

7% vrouwen lastigvallen

Seagal werd niet alleen beschuldigd van seksueel misbruik, maar zou ook seksslavinnen gehad hebben wier taak erin bestond 24/7 beschikbaar te zijn.

1% pover gitaarspelen

Met Songs from the Crystal Cave (2004) en Mojo Priest (2006) heeft de man twee bluesalbums op zijn naam staan. Beide werden niet al te best onthaald. Misschien zitten de lyrics daar voor iets tussen: ‘From L.A. on to Thailand all the girls they know my name / I’m a love doctor baby / Ain’t no heartache I can’t cure.’

1% aikido

Seagal heeft een zwarte gordel in die Japanse gevechtssport. Naar eigen zeggen heeft hij het geleerd van grondlegger Morihei Ueshiba. Volgens andere bronnen was die al dood toen Seagal naar Japan trok.

1% reïncarneren

Een of andere lama zag in Seagal de reïncarnatie van een zeventiende-eeuwse boeddhist. In 1997 werd de acteur als ’tulku’ erkend, een hergeborene die verlichting zal brengen voor alle levende wezens.

1% het onderhouden van zijn sik

1% in slechte films meespelen

Serieus, Contract to Kill, The Perfect Weapon, Cartels: heeft íémand die gezien?

1% energiedrank promoten

Steven Seagal’s Lightning Bolt is een 100 procent natuurlijk energiedrankje gemaakt van Tibetaanse gojibessen en een Aziatische schimmel. Verder heeft hij ook een aftershave met de naam Scent of Action en een reeks wapens op de markt.


De trivia

– Stond vroeger ook op Seagals agenda: zijn ‘leven riskeren voor de Amerikaanse vlag’. Althans, dat beweert hij zelf. Bewijzen zijn er niet, maar Seagal verkondigt al decennialang dat hij een verleden bij de CIA heeft.

Wat u moet weten over Steven Seagal en zijn politieke functie in Rusland

– Seagal werkte verder ook twee decennia als deputy sheriff in Louisiana, al hebben de autoriteiten ook daar geen weet van. De onbedoeld hilarische realityreeks Steven Seagal: Lawman gunt de kijker een blik achter de schermen van het bewuste korps. Wanneer zijn team binnenvalt bij een man die illegale hanengevechten zou organiseren, besluit Steven Seagal onheil te vermijden door 115 stuks pluimvee en een puppy te euthanaseren.

– Tijdens de opnames van Out for Justice schepte Seagal graag op dat niemand in de wereld hem zou kunnen wurgen. Martial artist en stuntman Gene LeBell nam de uitdaging aan en kreeg Seagal al na enkele seconden in een wurggreep. Waarop Seagal een nummer twee in zijn broek zou hebben gedaan. Uiteraard doet hij zijn uiterste best om dat te ontkennen. Wij hopen minstens een beetje dat het waar is.

Partner Content