Wat u moet weten om mee te zijn met het fenomeen Lupita Nyong’o

© .
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Horrortrip Us is een gigantische box-officehit, en daar zit actrice Lupita Nyong’o voor iets tussen.

De feiten

In Jordan Peeles huiverrit vertolkt Lupita Nyong’o zowel de charmante Adelaide als de iets minder charmante Red. Het gezin van die eerste wordt namelijk belaagd door hun moordlustige dubbelgangers, onder wie dus Red. De Mexicaans-Keniaans-Amerikaanse actrice wordt vanwege die dubbelrol nu al genoemd als grote Oscarfavoriet. Dat is deels een logisch gevolg van de hype omtrent Us, dat A Quiet Place heeft verslagen als originele horrorfilm met het succesvolste openingsweekend ooit. Maar het zegt minstens evenveel over Nyong’o zelf.

Wat u moet weten om mee te zijn met het fenomeen Lupita Nyong'o

Zowat alle recensenten zijn het erover eens: Us is eng, maar Nyong’o doet u het meest huiveren. Laat ons zeggen dat ze nogal intens acteert. Tussen de opnames door bleef ze naar verluidt zodanig in haar rol dat de kindacteurs een beetje bang van haar waren. Ze volgde maandenlang balletles omdat haar personage een ex-ballerina is. Niet dat Nyong’o ook maar één plié moest etaleren, maar blijkbaar zijn dansers nogal handig met hun voeten, en dat kwam van pas. Reds gruwelijke stem baseerde ze op spasmodische dysfonie, een neurologische aandoening die zorgt voor een verkrampte spraak (en waaraan bijvoorbeeld Robert F. Kennedy Jr., zoon van Bobby Kennedy, lijdt). Daar kreeg ze trouwens kritiek op van gehandicaptenorganisaties, omdat ‘een beperking linken aan kwaadaardige personen ervoor zorgt dat mensen met een beperking nog meer worden gemarginaliseerd, terwijl ook zij veel talenten hebben en net als iedereen willen bijdragen aan de gemeenschap’. Nyong’o verontschuldigde zich.

Maar dat is slechts één vlekje op een verder vrijwel smetteloos parcours. Sinds haar met een Oscar bekroonde doorbraakrol in 12 Years a Slave (2013) rijgt ze de successen vrolijk aan elkaar. Ze speelde een humanoïde alien in Star Wars, scoorde een hoofdrol in de Marvel-hit Black Panther, werd genamedropt in nummers van Jay Z, Nicki Minaj en Wale, draafde op in de videoclip bij MaNyfaCedGod van Jay Z (een grote fan, zo blijkt) en James Blake en brengt later dit jaar haar eerste kinderboek uit. En het ziet er niet naar uit dat het snel zal stoppen voor Lupita.

Wat u moet weten om mee te zijn met het fenomeen Lupita Nyong'o

Trivia

– Wie net zoals de halve filmwereld moeite heeft met de juiste uitspraak van haar naam, vindt op Nyong’o’s Instagram een filmpje met een korte initiatie. Dat was nodig.

– Haar engagement heeft ze niet van vreemden. Vader Nyong’o is een bekende Keniaanse politicus en haar moeder werkt voor de Africa Cancer Foundation.

Wat u moet weten om mee te zijn met het fenomeen Lupita Nyong'o

– Nyong’o’s haar zorgt wel eens voor consternatie in de modewereld. Toen ze drie jaar geleden op de rode loper verscheen met een opvallend rechtopstaand kapsel, was Vogue er snel bij om Audrey Hepburn aan te duiden als inspiratiebron. Waarop Nyong’o op Instagram foto’s deelde van haar daadwerkelijke, zwarte rolmodellen. Beetje pijnlijk.

– Tijdens de promocampagne van Us was ze geregeld op catwalks en in talkshows te zien met huiveringwekkende kleurlenzen en een ring in de vorm van een schaar. Als u de film gezien hebt, volstaat dat al om u nachtmerries te bezorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content