Wat u misschien nog niet wist over Captain America
Na het succes van de eerste twee ‘Captain America’-films, komt vandaag Captain America: Civil War in de bioscoop. De fictieve stripheld Captain America op wie de succesvolle films gebaseerd zijn, mocht vorige maand 75 kaarsjes uitblazen. Vier dingen die u nog niet over hem wist.
Captain America zag voor het eerst het licht aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De superheld, die het alter ego was van Steven Rogers, werd vooral gecreëerd om het patriottisme aan te wakkeren in Amerika. Maar met een kostuum in de kleuren van de Amerikaanse vlag was u daar waarschijnlijk zelf al achter gekomen. Dit wist u waarschijnlijk nog niet:
Nazi’s maakten hem uniek als superheld
Anders dan Superman, een tijdgenoot van het concurrerende DC Comics, werd Captain America niet met superkrachten geboren. Integendeel, als jongeman was Steven erg zwak en vaak ziek. Toen hij bij de aanvang van de Tweede Wereldoorlog wilde dienst nemen in het Amerikaanse leger werd hij dan ook geweigerd.
Een perfecte soldaat werd hij pas door deel te nemen aan een geheim militair project genaamd ‘Operation Rebirth’ waarin een serum en Vita-straling zijn lichaam versterkten. Niet veel later werd de dokter, die het serum had uitgevonden, vermoord door een nazi-spion uit angst dat er nog meer Amerikaanse soldaten bij zouden komen. Helaas stond de experimentele formule nog niet op papier en bleef Steven, of Captain America, zo de enige supermens.
Captain America is niet de oprichter van de Avengers
Hoewel de titel van de film Captain America: The First Avenger (2011) het tegendeel doet vermoeden, is Captain America niét de oprichter van de Avengers. Pas in het vierde nummer van de stripreeks The Avengers (1964) komt de Amerikaanse superheld de andere Avengers – Iron Man, Ant-Man, de Wasp, Thor en de Hulk – vergezellen. Al moesten de striptekenaars wel een originele manier bedenken om Captain America geloofwaardig te laten verschijnen, aangezien hij in de originele reeks al tientallen jaren dood was.
Aan creativiteit gelukkig geen gebrek bij Marvel Comics. Steven Rogers zou al die jaren bevroren in een soort van schijndood verkeerd hebben in de Atlantische Oceaan. Daar was hij beland toen hij in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog uit een vliegtuig viel. De Avengers vonden zijn bevroren lichaam en boden hem na zijn ontwaken aan om lid te worden van hun team. Niet veel later werd hij er teamleider van.
Hij vocht tegen de Duitsers voor het échte Amerika er mee in oorlog was
Als held geboren in de Grote Depressie was het logisch dat Captain America moest vechten tegen Amerika’s vijanden van die tijd. Zo vocht hij in zijn originele stripreeks, die tien jaar duurde, tegen de nazi’s en Japanners in de Tweede Wereldoorlog en daarna tegen de communisten in de Koude Oorlog. Dat ze het échte Amerika een stap voor waren, brak Marvel Comics echter nogal zuur op.
Zo verschijnt Captain America in één van de eerste strips al vechtend tegen de Duitsers. Maar omdat vele Amerikaanse burgers de Duitsers nog niet erkenden als vijanden – Amerika moest hen namelijk nog de oorlog verklaren – brak er een golf van protest uit. Marvel Comics, toen nog onder de naam Timely Comics, werd massaal bestookt met haatbrieven en moest zelfs hun studio van extra bewaking voorzien.
Captain America was niet altijd ‘pro’ Amerika
Hoewel gecreëerd als een icoon van Amerika heeft Captain Amerika tijdens zijn 75-jarige bestaan meermaals zijn geloof verloren in zijn vaderland. Zo uitte Marvel openlijk kritiek op het Watergate schandaal in de jaren zeventig door Captain America de bijnaam ‘Nomad’ of ‘Man Without A Country’ te geven en de kleuren van zijn pak te veranderen. Die identiteitscrisis verdween toen Marvel inzag dat hun superheld niet symbool hoeft te staan voor de Amerikaanse overheid, maar eerder voor de Amerikaanse idealen.
Omgekeerd heeft de echte Amerikaanse overheid Captain America altijd blijven zien als verpersoonlijking van hun staat. Zo riep president Truman tijdens de Tweede Wereldoorlog op om een vervanger voor Captain America te zoeken wanneer die stierf. Hij was namelijk bang dat de fictieve dood van de superheld de moraal van het Amerikaanse leger zou schaden.
Olivia Vandeweghe
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier