Was Shakespeare een fraudeur?

To be or not to be? That is the question. De hele film Anonymous draait om de vraag of William Shakespeare, ‘de grootste schrijver allertijden’, zijn toneelstukken en sonnetten al dan niet zelf heeft geschreven. Een kort gesprek met regisseur, schrijver en cast.

De film situeert zich ten tijde van queen Elizabeth I waar vuile politieke spelletjes schering en inslag waren. Dat een heus aantal groten der aarde zoals Charles Dickens, Mark Twain, Sigmund Freud en Orson Welles William Shakespeares capaciteiten in twijfel trekken, hoeft dus niet te verwonderen. Volgens hen kon een ongeschoolde jongeman die geen enkele band had met de koninklijke familie en nooit een stap in de wereld heeft gezet, niet in staat zijn om zulke schrijfsels neer te pennen.

In dit verhaal wordt er van een bepaalde complottheorie uitgegaan. Edward De Vere, 17e graaf van Oxford (Rhys Ifans), zou de oorspronkelijke schrijver zijn van al de bekende werken. Omdat hij er een affaire op nahield met de jonge koningin, werd hij van het hof verbannen. Hij zou verplicht geweest zijn om zijn ware identiteit geheim te houden en iemand anders met de eer te laten lopen. Dat geluk viel in handen van de jeugdige William Shakespeare.

Shakespeare als cafémaat “Ik heb de rol van William Shakespeare, maar dan de gewone William Shakespeare, de zoon van een handschoenenmaker, een gewone jongen met geluk die op een bepaalde manier de loterij wint”, aldus acteur Rafe Spall. “Ik zie hem als een jongen waar je graag mee op café gaat. Als het publiek hem ziet zullen ze zeggen ‘misschien had ik wel hetzelfde gedaan in die positie, hij had gewoon geluk'”. Hij kan natuurlijk ook als slechterik worden aanzien. Hij chanteert de ware schrijver van de toneelstukken en heeft misschien zelfs een moord op zijn geweten.

Rhys Ifans, Edward De Vere uit dit verhaal, hoopt met deze film een heus debat te ontketenen. “Samengevat gaat de film over wie Shakespeare heeft geschreven”, vertelt Ifans. “Het zal voor oproer en opschudding zorgen en mensen zullen bezweet naar Valium grijpen als dit allemaal uitkomt. Deze film zal veel stof doen opwaaien, neem dat van mij aan!”, zegt hij. Als acteur ben ik erg blij dat de toneelstukken en sonnetten bestaan, wie ze ook geschreven heeft, maar het was niet William Shakespeare. Shakespeare is een internationaal merk, meer niet. Ik hoop dat onze film mensen zal vermaken, inspireren en opjutten.”, zegt Ifans.

Heiligschennis Deuts regisseur Ronald Emmerich: “Tijdens mijn onderzoek ben ik één van die mensen geworden die gelooft dat de Man van Stratford niet al die geweldige stukken geschreven heeft. Er is een diepgaand onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Oxford en wij hebben dit dan ook verwerkt in de film”, zegt Emmerich. Voor sommigen is het in twijfel trekken van Shakespeares ware aard, pure heiligschennis. Scenarioschrijver John Orloff kan dit beamen. “Het verbaasd me hoeveel mensen die niet alle feiten weten, tijdens een diner met vuur spuwen als de kwestie besproken wordt en met gefronste wenkbrauwen zeggen: ‘Waar heb je het over, hoe kun je zoiets zeggen?!'”

Anonymous komt op 16 november in de bioscoop. Voor de nieuwsgierigen: hieronder alvast de trailer.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content