Walt Disney sluit gamestudio LucasArts

Mediaconcern Walt Disney sluit de computerspelmaker LucasArts, onderdeel van het overgenomen Lucasfilm. Walt Disney wil toekomstige Star Wars-computerspellen onder licentie gaan uitbesteden aan externe ontwikkelaars.

Mediaconcern Walt Disney sluit de 30 jaar oude computerspelmaker LucasArts, onderdeel van het in oktober vorig jaar overgenomen Lucasfilm. Walt Disney wil toekomstige Star Wars-computerspellen onder licentie gaan uitbesteden aan externe ontwikkelaars.

Vakblad ‘The Hollywood Reporter’ meldt dat met deze beslissing 150 mensen hun baan verliezen bij LucasArts. Die afdeling werd in 1982 opgericht door George Lucas en ontwikkelde gedurende dertig jaar videogames die gebaseerd waren op ‘Star Wars’ en ‘Indiana Jones’. LucasArts werkte recent nog aan twee projecten: ‘Star Wars: First Assault’ en ‘Star Wars 1313’. Volgens ‘The Hollywood Reporter’ zouden die projecten worden uitbesteed of definitief stopgezet.

“Na de evaluatie van onze positie op de spelletjesmarkt, hebben we beslist LucasArts de laten evolueren van een geïntegreerd model naar een model onder licentie”, legt LucasFilm de beslissing uit. De studio werd in oktober 2012 voor 4 miljard dollar overgenomen door Disney. Dat zal toelaten “de risico’s voor het bedrijf te doen dalen, en tegelijkertijd over een grotere collectie spelletjes rond ‘Star Wars’ te beschikken”, luidt het in een mededeling.

“Die wijziging heeft tot ontslagen doorheen ons bedrijf geleid. We zijn ongelooflijk erkentelijk en trots op de teams die onze recente titels hebben ontwikkeld”. Een woordvoerder van Lucasfilm, Miles Perkins, weigerde het aantal geschrapte banen te bevestigen, maar verzekerde dat het cijfer van 150 jobs, dat de ronde doet binnen de gespecialiseerde pers, “niet correct is”.

Hij preciseerde dat een klein team zal behouden blijven om de externe partneriaten te beheren. Sinds de overname van LucasFilm heeft de Disneygroep voor 2015 een nieuwe film in de ‘Star Wars’-saga aangekondigd. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content