Waarom u nog gaat horen van acteur Forrest Goodluck

© Getty Images
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Forrest Goodluck mag zich de fictieve zoon van Leonardo DiCaprio noemen. Hij ploeterde als native American door de meest foute filmscripts, maar verovert nu dan toch de filmwereld.

ASL: 20. Man. New Mexico.

Instagram: @forrestgoodluck

U herkent Forrest Goodluck misschien als de zoon van Leonardo DiCaprio in The Revenant, die film waarin DiCaprio in een dood paard kruipt onder het mom van methodacting. Niet slecht voor een eerste filmrol, maar de échte doorbraak komt er nu aan. Goodluck verovert dit en volgend jaar het beeldscherm met een vijftal films en reeksen. Zijn rol in The Miseducation of Cameron Post, de winnaar van de Grand Prize op het Sundance-filmfestival en net nog te zien op het Film Fest Gent, bevestigt alvast zijn talent.

Mijn grootmoeders generatie was trots als er eens een native American in een film opdook, zelfs al werd die stereotiep gespeeld door een witte kerel

Als Adam speelt hij een native American die in de nineties naar een therapiekamp voor holebi’s wordt gestuurd. Binnenkort is hij onder meer te zien in Blood Quantum, een horrorfilm waarin enkel native Americans immuun zijn voor een zombievirus, en in de misdaadreeks Scalped, waarvan Adil El Arbi en Bilall Fallah de pilot mochten regisseren.

Dat Goodluck nu zoveel werk heeft, is niet toevallig. Er lijkt eindelijk meer ruimte voor diversiteit in de filmwereld. Toch kiest hij als native American – Goodluck is overwegend Navajo – zijn rollen nog steeds voorzichtig uit. ‘Telkens wanneer ik een script toegestuurd krijg waarin ik een native American moet spelen, ben ik terughoudend. Eerder in mijn carrière kreeg ik voortdurend problematische rollen aangeboden, geschreven door mensen die totaal geen voeling hebben met die cultuur.’ Nochtans hebben native Americans de filmwereld mee helpen opbouwen. Al in 1894 filmde Thomas Edison enkele dansende leden van een Sioux-stam. ‘Dat was een van de eerste films, en wij deden eraan mee’, aldus Goodluck. ‘Misschien worden we ook wel het einde van de cinema.’ Good luck, Goodluck!

Een willekeurige quote: ‘Mijn grootmoeders generatie was trots als er eens een native American in een film opdook, zelfs al werd die stereotiep gespeeld door een witte kerel. In een wereld waarin we als iets mythisch werden beschouwd en niet eens werden erkend, was elk moment van erkenning iets fantastisch.’

Partner Content