Waarom Star Wars-fans de nieuwe Star Wars-film willen zien floppen

© .
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

De moeilijke verhouding tussen Solo: A Star Wars Story en Star Wars-fans is een ding.

DE FEITEN

Volgende week komt Solo in de zalen, na Rogue One de tweede Star Wars die geen Star Wars maar A Star Wars Story is. Daarin volgen we de avonturen van eeuwige rebel Han Solo vóór hij Skywalker en co. ontmoette. Geen iconische Harrison Ford dus, wel de iets minder iconische Alden Ehrenreich, bekend van zijn gastrol als ‘Sven’ in CSI. Met wat geluk komt u er dus eindelijk achter waarom het niet botert tussen Solo en Jabba the Hutt, hoe Solo Chewbacca ontmoette en wie er nu in godsnaam eerst schoot, Solo of Greedo. (Dat laatste is een verwijzing naar het meestbesproken topic op Star Wars-fora sinds het begin van het internet.) Het probleem: weinig mensen blijken het nodig te vinden om dat te weten te komen. Sterker nog: diehardfans roepen op om de film te boycotten.

Waarom Star Wars-fans de nieuwe Star Wars-film willen zien floppen
© –

Het zat Solo: A Star Wars Story sowieso al niet mee qua promo. In juni 2017, na vier en een halve maand opnames, werd plots het ontslag van regisseursduo Phil Lord en Christopher Miller aangekondigd, wegens ‘creatieve meningsverschillen’. Twee dagen later nam Ron ‘Happy Days’ Howard de fakkel voor de resterende drie draaiweken over – later werd beweerd dat hij minstens tachtig procent van de film opnieuw zou hebben gedraaid. Ondertussen was er nog het gerucht dat Alden Ehrenreich acteerlessen nodig had op de set en dat Disney niet toevallig zo lang wachtte met het vrijgeven van trailers, posters en setfoto’s. En toen verscheen The Last Jedi in de zalen , de Star Wars die wel een Star Wars was en geen Star Wars Story. Het werd de eerste Star Wars ooit die beter onthaald werd door recensenten dan door fans.

Waarna gebeurde wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden: Star Wars-fan riepen op om Solo: A Star Wars Story te boycotten. Begin dit jaar schreef Star Wars-fan en Forbes-journalist Dani Di Placido ‘Why I Want ‘Solo: A Star Wars Story’ to Fail’: ‘Het maakt niet uit hoe goed de film is, ik haat het idee. Solo is Hollywood op zijn meest cynische, elke laatste druppel bloed persend uit een iconisch personage tot er niets meer overblijft dan een slappe vod, gespeeld door Alden Ehrenreich.’ In Vulture werd dat ‘Why Do Some Star Wars Fans Want the Han Solo Movie to Flop?’. #NotMyStarWars werd geboren. Sindsdien is de moeilijke verhouding tussen Solo en Star Wars-fans een ding.


DE TRIVIA

  • Chewbacca: A Star Wars Story: dáár zouden wij naar gaan kijken.
  • Alden Ehrenreich deed ook mee in Hail, Caesar! van de gebroeders Coen. Hij speelt daarin een incompetente acteur. Meer zeggen we niet.
  • Het personage van Han Solo is losjes gebaseerd op Francis Ford Coppola, een vriend van George Lucas. Harrison Ford deed mee in twee films van Coppola. Alden Ehrenreich: idem. Complottheorie, iemand?
  • De werktitel van Solo: A Star Wars Story was Red Cup, naar de rode plastic bekertjes van Solo Cup die voor zowat elke Amerikaanse beerpongsessie worden gebruikt. Later kondigde Lucasfilm aan dat Solo Cup een van de zes officiële sponsors van de film is. Solo Cup moedigt alle Star Wars-fans aan om hun website te bekijken ’to SOLOBRATE good times’.


Waarom Star Wars-fans de nieuwe Star Wars-film willen zien floppen

Partner Content