Waarom is Denzel Washington zo succesvol?

© Reuters

Denzel Washington kan het rolmodel zijn voor elke andere acteur. Als zijn naam op een filmposter komt, staat die garant voor een mooie omzet en goede kijkcijfers. Dat bewijst hij opnieuw met ‘The Equalizer’ die tijdens het openingsweekend al 35 miljoen dollar opbracht.

Denzel Washington kan het rolmodel zijn voor elke andere acteur. Als zijn naam op een filmposter komt, staat die garant voor een mooie omzet en goede kijkcijfers. Dat bewijst hij opnieuw met ‘The Equalizer’ die tijdens het openingsweekend al 35 miljoen dollar opbracht.

“Hij is een acteur waar mensen op vertrouwen,” zegt Phil Contrino van BoxOffice.com aan Variety. “Hij is een merk. Echt waar, hij is hetzelfde als pakweg Marvel of Pixar. Mensen horen ‘Denzel Washington’ en komen naar de cinema.”

Geen franchise

Washington is al meer dan dertig jaar actief in de filmwereld en zijn films hebben in totaal meer dan drie miljard dollar opgebracht. Hij speelt dat voor elkaar zonder ook maar aan één franchise (verschillende opeenvolgende films over hetzelfde onderwerp) mee te doen. Om de vergelijking te maken: George Clooney heeft de ‘Ocean 11’-films, Tom Cruise zit in ‘Mission Impossible’ en Johnny Depp speelt mee in elke ‘Pirates of the Caribbean’. Denzel Washington is 59 en de kans bestaat dat ‘The Equalizer’ een vervolg krijgt. Althans, dat hoopt Sony, het productiehuis achter de film.

Op een hoog niveau

De naam ‘Denzel Washington’ trekt nog steeds massaal veel volk naar de bioscoop. Dat is tegenwoordig al wat minder bij generatiegenoten zoals Tom Hanks en Julia Roberts. Hij laat zich ook niet verleiden tot verfilmingen van comics of dergelijke, maar heeft ondertussen een indrukwekkend oeuvre aan uiteenlopende rollen gespeeld. Van ‘Deja Vu’ naar ‘The Book of Eli’ tot ‘American Ganster’. Rory Bruer van Sony Pictures beaamt: “Hij speelt elke rol absoluut geloofwaardig. Hij is een acteur die door het publiek in de armen gesloten wordt en de mooiste waarden en normen uitdraagt, betreffende ras, geslacht en geloofsovertuiging.”

Privé = privé

Zijn persoonlijkheid als acteur mag dan wel veel mensen aanspreken, over zijn privéleven is weinig bekend. Voor journalisten staat hij bekend als iemand die zich niet gemakkelijk openstelt wanneer hij geïnterviewd wordt. Een strategische keuze?

Het is een ongelofelijk contrast met andere sterren wiens liefdesleven, vakanties en eetgewoontes in elk roddelblad staan. Daarnaast heb je ook verschillende Hollywoodpersoonlijkheden die hun privéleven openbaar maken op sociale media. Niet bij Denzel. In zijn lange carrière is er nog nooit een schandaal of bezoek aan de ontwenningskliniek bekend geraakt.

Paul Dergarabedian van de filmsite Rentrak weet waarom. “Het is niet makkelijk om je hele leven onder de radar te houden. Zeker niet in deze tijden van Facebook en Twitter. Een openbaar privéleven doet mensen een beeld krijgen van de persoon achter de acteur. Als mensen een film van Denzel Washington gaan zien, kijken ze niet naar de persoonlijke bagage die hij meesleurt. Iets wat bij vele andere sterren wel het geval is.” (WH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content