VS: hackers dreigen met aanslagen tegen bioscopen die The Interview vertonen

Bij de wereldpremière in LA was er al speciale beveiliging voorzien © Reuters
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

In een hackingschandaal dat steeds grotere vormen aanneemt, hebben hackers nu de filmzalen bedreigd die vanaf kerstmis de The Interview tonen, een komische film over een moordaanslag op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De hoofdrolspelers geven voorlopig geen interviews meer, terwijl de eigenaars van de zalen zich beraden.

Over de herkomst van de bedreiging bestaat geen zekerheid, net zomin als over de identiteit van de hackers die eerder een weg vonden naar geheime gegevens van Sony Pictures, de maatschappij achter de film The Interview. Er wordt natuurlijk gespeculeerd over betrokkenheid van Noord-Korea, zonder dat er duidelijk bewijs is.

De hackers lieten op 24 november boodschappen verschijnen op de computerterminals van Sony. Ze noemden zich The Guardians of Peace, en eisten geld om de gegevens die ze hadden verzameld niet te publiceren.

Sony ging niet op de afpersing in, en sinds twee weken lekken de hackers materiaal, dat op allerlei niveaus genant is voor Sony: ze publiceren paswoorden, rekeningnummers, informatie over salarissen (waaruit blijkt dat zowel vrouwelijke werknemers van Sony als actrices minder betaald worden dan mannelijke collega’s), ze lekten e-verkeer waarin bazen van Sony zich laatdunkend uitlaten over acteurs (onder meer over Angelina Jolie, Adam Santler en Leonardo DiCaprio) en zelfs over president Obama.

‘Een wereld vol angst’

In de nieuwe boodschap, die dinsdag werd verspreid, en die in niet al te smetvrij Engels is opgesteld, wordt gedreigd met aanslagen tegen filmzalen, waar de film vanaf kerstdag getoond wordt.

“Welk een bitter lot zal de doem zijn van hen die grappig willen zijn met terreur. De wereld zal vol zijn van angst. Herinner je 11 september 2001. We raden aan dat je afstand houdt van de plaatsen op dat tijdstip. (Als je in de buurt woont, ga je beter weg). De hele wereld zal Sony veroordelen.”

De Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst FBI zegt in een reactie dat er geen aanwijzingen zijn dat aanslagen worden voorbereid, maar men houdt de zaak in de gaten. Acteur/regisseur Seth Rogen en hoofdrolspeler James Franco hebben alle interviews afgezegd. Zaaleigenaars beraden zich. De première van de veelbesproken prent in New York gaat niet door. Dat heeft de betrokken bioscoopketen Carmike Cinemas laten weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content