Vrouwen krijgen minder dan een derde sprekende rollen in Hollywoodfilms

© Reuters

Een nieuwe studie bewijst opnieuw dat om populair te zijn in Hollywood je best een blanke heteroseksuele man bent. Zowel voor als achter de camera krijgen zij nog steeds de meeste kansen.

Aan de Universiteit USC Annenberg bestudeerde een team communicatiewetenschappers 700 Hollywoodfilms die van 2007 tot 2014 in de zalen vertoond werden. Hun besluit klonk als volgt: ‘Dit rapport onthult het gebrek aan diversiteit in Hollywood. Niet alleen vrouwen, maar ook de LGBT-gemeenschap en mensen van andere origine lijden onder deze discriminatie.’

Ook bemerkten de wetenschappers weinig verbetering. In 2014 waren de protagonisten in de 100 meest populaire films van dat jaar bijna allemaal mannelijk. Er werden 21 vrouwelijke hoofdrollen geteld, wat vrijwel hetzelfde aantal is als de 20 vrouwelijke protagonisten die in de top 100 van 2007 prijkten.

Zwijgen is goud

73.1% van alle sprekende rollen in de top 100 films van vorig jaar werden ingevuld door blanke acteurs. 4.9% werd vertegenwoordigd door Latijns-Amerikanen, 12.5% door zwarten en 5.3% door Aziaten. Een derde van de sprekende rollen werd toegekend aan actrices, maar geen enkele vrouw ouder dan 45 kreeg een sprekende rol in deze top 100 Hollywoodfilms. Minder dan een halve procent van de sprekende rollen ging naar een iemand uit de LGB-gemeenschap en er verscheen geen enkel transgender personage in de top 100.

Vrouwen achter de camera

Achter de camera is de situatie nog schrijnender. Van de top 100 in 2014 werden er maar 2 films geregisseerd door vrouwen. Van de zevenhonderd films die werden onderzocht werden er slechts 3 geregisseerd door Afro-Amerikanen. Professor Stacy L Smith ziet geen positieve evolutie in de jaren die werden onderzocht.

Omgekeerde wereld

Kristen Stewart en Jesse Eisenberg speelden mee in een Funny or Die-video die aantoont hoe seksistisch de vragen zijn die actrices meestal moeten beantwoorden. De parodie verwijst naar vragen die vrouwelijke filmsterren erg vaak voorgeschoteld krijgen tijdens promotours van films en die alles behalve verwijzen naar de film waar ze in meespelen.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content