Vrouwelijke journalisten bekronen Boyhood als beste film van het jaar

Boyhood © gf

De Alliance of Women Film Journalists riep Boyhood uit tot beste film van 2014. Richard Linklater kreeg van hen ook de prijs voor beste regisseur. Birdman had volgens de vereniging dan weer het beste script van het jaar.

De Alliance of Women Film Journalists is een Amerikaanse organisatie die films van en over vrouwen steunt. Ieder jaar reiken ze prijzen uit voor de beste films volgens hun leden. Deze awards worden EDA’s genoemd, een verwijzing naar de moeder van de AWFJ oprichtster Jennifer Merin, de actrice Eda Reiss Merin. EDA staat ook voor Excellent Dynamic Activism.

Boyhood en diens regisseur schoten de hoofdvogel af en Birdman kreeg de prijs voor beste originele script. De thriller Gone Girl werd dan weer beloond met de prijs voor beste bewerkte script.

Citizenfour van Laura Poitras won de prijs van beste documentaire en The Lego Movie was volgens de AWFJ-leden de beste animatiefilm van het jaar. Julianne Moore (Still Alice) was volgens hen de beste actrice in hoofdrol en Tilda Swinton (Snowpiercer) kreeg de prijs voor beste vrouwelijke bijrol. Michael Keaton (Birdman) en J.K. Simmons (Whilpash) werden uitgeroepen tot beste acteur in hoofd- en bijrol.

De prijs voor beste ensemblecast ging naar twee films, namelijk Birdman en The Grand Budapest Hotel. De prijs voor beste niet-Engelstalige prent ging naar Ida en Birdman won verder ook de award voor beste cinematografie, soundtrack en editing.

Vrouwelijke journalisten bekronen Boyhood als beste film van het jaar
© gf

Atypische awards

Scarlett Johansson won de prijs voor beste uitbeelding van naaktheid, seksualiteit of verleiding voor haar prestaties in Under the Skin. Tilda Swinton werd door de vereniging bekroond wegens de manier waarop ze omgaat met leeftijd en ouder worden. Cameron Diaz krijgt de raad om op zoek te gaan naar een nieuwe agent omwille van haar rol in Sex Tape en ook Inherent Vice kreeg geen positieve award, maar werd verkozen tot film waarvan de leden tevergeefs hadden gehoopt dat ze hem in hun hart konden sluiten.

De prijs voor het meest flagrante leeftijdsverschil tussen het hoofdpersonage en zijn love interest ging naar Magic in the Moonlight van Woody Allen, waarin Colin Firth en Emma Stone de hoofdrollen op zich namen.

Vrouwelijke focus

De Female Focus awards gingen naar Ava De Vernay (regisseur van Selma) en Gillian Flynn (schrijfster van Gone Girl). Emily Blunt werd door de organisatie gekozen tot beste vrouwelijke actiester voor haar rol in Edge of Tomorrow en Gugu Mbatha-Raw werd uitgeroepen tot beste doorbraak voor haar prestatie in Belle. DuVernay en Poitras prijkten samen op nummer een voor de Female Icon of the Year award. (LP)

Ben Affleck is niet echt een brave peer in Gone Girl.
Ben Affleck is niet echt een brave peer in Gone Girl.© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content