Voortbestaan Brugse Cinema Lumière onzeker

Na alle perikelen rond de Cartoon’s in Antwerpen dreigt nu een andere arthousebioscoop van het toneel te verdwijnen: het Brugse Cinema Lumière.

De bioscoop gaat op zoek naar een nieuwe locatie in het centrum van Brugge omdat de restauratie van het huidige gebouw niet doorgaat. Daardoor dreigt de promotor van de kwaliteitsfilm te verdwijnen.

“Het is jammer dat het zo loopt”, zegt Thijs Verhaeren van Cinema Lumière. “We hebben de beste cijfers van de laatste tien jaren. We verwelkomen jaarlijks 80.000 tot 100.000 filmliefhebbers in onze bioscoop, het bewijs dat er een publiek is voor de stadsbioscoop.” Toch gaat de bioscoop op zoek naar een andere locatie en bestaat de kans dat de bioscoop uit Brugge zal verdwijnen.

Renovatiewerken

Het pand waar Cinema Lumière nu gevestigd is, heeft enkele dringende herstellingswerken nodig. In 2007 heeft de vzw Korrelatie, de organisatie die het gebouw beheert, een project ontwikkeld voor de restauratie van het gebouw. Dit werd door de stad Brugge enthousiast onthaald en kreeg een toelage van 1 miljoen euro uit het Stedenfonds.

Nu zet echter een gerechtelijke uitspraak betreffende de uitbating van het café De Republiek, dat in hetzelfde gebouw gevestigd is, dit broodnodige restauratieproject op de helling. De uitbaters van dit café zagen, ondanks inbreuken op de arbeidswetgeving en de voedselveiligheid, hun huurcontract verlengd, waardoor de renovatie niet kan doorgevoerd worden. “In de huidige structuur verderwerken is echt niet mogelijk. De kosten van de reparatiewerken die uitgevoerd moeten worden, zouden te hard oplopen. De werking van de cinema wordt op die manier binnen een jaar onmogelijk. Daarom hebben we beslist op zoek te gaan naar een andere locatie.”

Andere locatie

Cinema Lumière gaat niet meteen weg, nog tot het einde van dit jaar zal het op de huidige locatie in de Sint-Jacobsstraat de kwaliteitsfilm een plaats geven. Maar wat de toekomst brengt, is onzeker. Er bestaat nog een kleine kans dat het renovatieproject wel doorgaat en de bioscoop dus wel op de huidige plaats kan blijven bestaan. Maar daar gaan ze bij cinema Lumière niet van uit en dus moeten ze op zoek naar een andere locatie. “Het zal niet gemakkelijk zijn om een pand te vinden in het centrum van Brugge waar wij ons kunnen vestigen”, zegt Verhaeren. “Een heel nieuw project ontwikkelen, zou al snel 1 à 1,5 miljoen euro kosten. Op die manier riskeert cinema Lumière te verdwijnen.” (FL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content