Voormalige seksbioscoop wordt culturele hotspot met uw hulp

De nieuwe stichting CINEACT wil de leegstaande ABC Cinema in Brussel omtoveren tot een culturele hotspot en heeft daarom een crowdfundingproject opgezet. ‘We zoeken mensen die maandelijks minstens 5 euro willen storten.’

De nieuwe stichting CINEACT wil de leegstaande ABC Cinema in Brussel niet verloren laten gaan. Daarom zet ze een crowdfundingproject op poten om de voormalige sekscinema om te toveren tot een culturele hotspot.

Vzw Marcel, organisator van het Offscreen Film Festival, La Rétine de Plateau asbl en Cinema Nova sloegen de handen in elkaar toen ze te horen kregen dat de ABC Cinema, de voormalige seksbioscoop in Brussel, zijn huidige bioscoopfunctie dreigde te verliezen. “We vernamen dat het gebouw zou veranderen in de zoveelste gezichtloze snackbar op de centrale Brusselse Noord-Zuid as”, klinkt het bij vzw Marcel. “Daarom hebben we CINEACT opgericht, zodat we deze zaal van de ondergang kunnen redden.”

Ontmoetingsplek voor kunst

De stichting wil het gebouw op de Adolphe Maxlaan uitbouwen tot een participatie- en ontmoetingsplek voor film, muziek en andere kunsten. Ze zal een huurovereenkomst afsluiten met de eigenaar en de huurkosten op zich nemen, maar wil het project zelf uitbesteden. “We hebben niet de roeping om dit project zelf uit de voeren. We staan open voor de input van verschillende individuen en culturele actoren.” CINEACT wil vooral voorkomen dat de bestemming van dit stukje erfgoed, dat sinds vorige zomer leegstaat, wordt gewijzigd.

60.000 euro

Op twee weken tijd wil CINEACT minstens 60.000 euro verzamelen. “Daarmee kunnen we de huur, de huurwaarborg, de onroerende voorheffing en de Brusselse Gewestbelasting garanderen.” De stichting heeft een projectrekening geopend bij de Koning Boudewijnstichting waar sympathisanten van het project geld kunnen storten.

“We zoeken duizend personen die een jaar lang maandelijks een bijdrage van minstens 5 euro willen storten. Grotere giften of eenmalige donaties zijn natuurlijk ook altijd welkom.” De actie kent een vliegende start en de steunbetuigingen komen van alle kanten, maar de stichting rekent nog op enkele gulle donaties om haar doel te bereiken. (FL)

Voor meer informatie over het project: www.abc-cinema.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content