Voormalige seksbioscoop ABC Cinema gered

De reddingsactie van seksbioscoop ABC Cinema is geslaagd. Dankzij de giften van sympathisanten en filmliefhebbers kan de voormalige Brusselse sekscinema omgebouwd worden tot een culturele hotspot.

Einde maart startte de stichting CINEACT een crowdfundingproject om de leegstaande ABC Cinema op de Adolph Maxlaan in Brussel te redden. Met succes, want de gezochte 58.000 euro om de huur een jaar lang te bekostigen – en zo een nieuw cinematografisch en cultureel project op te starten – werden op tijd ingezameld.

Het gebouw dat veertig jaar lang een vintage seksbioscoop huisvestte, dreigde haar bioscoopfunctie te verliezen door een transformatie in een zoveelste snackbar of winkelpand op de Brusselse Noord-Zuid as. Maar door een gezamenlijke oproep van enkele leden van Cinema Nova, het Offscreen Film Festival en La Rétine de Plateau werd de locatie van de ondergang gered.

Dankzij de individuele bijdragen van zowat 450 donateurs kan CINEACT nu een verbintenis aangaan om de ABC voor de duur van één jaar van bestemmingswijziging te vrijwaren. De zaal zal in eerste instantie gebruiksklaar gemaakt worden. De stichting zal instaan voor het beheer en de programmatie.

Wie het project verder wil steunen, kan nog altijd storten op de rekening bij de Koning Boudewijnstichting. De nieuwe giften gaan naar de renovatiewerken. Bedoeling is dat de bioscoop immers zo snel mogelijk de deuren kan openen. Een opendeurdag vóór einde mei is het streefdoel, zodat u kan kennismaken met alle troeven en de particulariteit van deze unieke locatie. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content