Vluchtelingen en optimisme centrale thema’s op filmfestival Docville

© Tribeca Film

In Cinema ZED in Leuven werd vrijdag de twaalfde editie van Docville voorgesteld. Het internationaal documentaire filmfestival, dat van 29 april tot 7 mei in Leuven plaatsvindt, heeft dit jaar twee centrale thema’s: de vluchtelingencrisis en producties met een positieve boodschap. Grote blikvanger is regisseur Louis Theroux, die in Leuven zijn bioscoopdebuut ‘My scientology movie’ komt voorstellen.

In negen dagen tijd worden op vier locaties in Leuven 85 films vertoond, waarvan de meeste exclusief. Docville staat voor documentaire cinema: intrigerende en persoonlijke films van eigenzinnige regisseurs. Heel wat van hen komen naar Leuven om hun creaties persoonlijk voor te stellen. “Voor de Belgische competitie werden twaalf films weerhouden na een strenge selectie. Want het gaat heel goed met de Belgische en Vlaamse documentaire”, zegt programmator Frank Moens.

Eén van de twee premières is ‘Wim’, een film van Lut Vandekeybus over haar broer, de bekende choreograaf. In de internationale selectie zitten onder meer documentaires van Werner Herzog en Michael Moore. “We konden dit jaar niet naast de vluchtelingenproblematiek, die uitvoerig aan bod komt”, stelt Moens. “Een andere trend is de positieve boodschap: films die pleiten voor een andere manier van leven en waarin oplossingen worden aangereikt voor maatschappelijke problemen.”

De openingsfilm in Kinepolis is de eerste bioscoopdocumentaire van Louis Theroux, die vanaf 11 mei in andere Belgische zalen te zien is. In ‘My scientology movie’ richt de Britse regisseur zijn pijlen op de Scientologykerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content