Vlaamse steun voor distributie van films in het buitenland

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege trekt geld uit om de distributie van sterke Vlaamse films in het buitenland te ondersteunen. Voor een eerste pilootproject in 2013 voorziet ze 389.000 euro.

“Het gaat goed met de Vlaamse film in het buitenland”, erkent Joke Schauvliege. “Maar terwijl de aanwezigheid en zichtbaarheid op belangrijke festivals ondersteund wordt, bestond er tot vandaag nog geen initiatief dat de buitenlandse distributie moest verstevigen.” Van een tussenkomst in de aankoop van filmrechten is geen sprake, benadrukt de minister.

Buitenlandse distributeurs kunnen pas komen aankloppen nadat ze de rechten hebben verworven en de garantie geven dat de ondersteuning een significant verschil kan maken in de release. Het geld kan dan gebruikt worden voor het organiseren van persdagen, bredere releasecampagnes of het in de lokale taal nasynchroniseren van de film.

De steun zal bovendien steeds in verhouding staan tot het bedrag dat de distributeur voor de rechten neertelde, verzekert Schauvliege nog. En sowieso zullen enkel de sterkste dossiers kans maken op Vlaamse steun.

Het reglement voor de nieuwe regeling verschijnt binnenkort op de website van het Vlaams Audiovisueel Fonds (vaf.be). (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content