Vlaamse scenaristengilde bekroont “De behandeling” en “Marsman”

Geert Van Rampelberg in 'De behandeling' © gf

De scenarioprijs voor de beste langspeelfilm van de Vlaamse Scenaristengilde gaat dit jaar naar Carl Joos voor “De behandeling”. De allereerste scenarioprijs voor beste televisieserie gaat naar Mathias Sercu voor “Marsman”.

Met “De behandeling” sleept Carl Joos de prijs al voor de derde keer in de wacht. In 2010 mocht hij een trofee mee naar huis nemen voor “Dossier K”, in 2013 voor “The Broken Circle Breakdown”. “Met films is het een beetje zoals met relaties”, zegt Joos. “Althans, dat heb ik me laten vertellen. Je tweede is niet noodzakelijk makkelijker dan je eerste. Bij de derde denk je dat je wijzer geworden bent en geleerd hebt wat werkt en wat niet. Maar dan besef je: iedere film is opnieuw de eerste keer. Daarom doet deze derde scenarioprijs mij minstens evenveel deugd als de vorige.”

Joos was ook genomineerd in de nieuwe categorie “scenario voor televisiereeksen”, met “Cordon”, maar die prijs ging na een nek-aan-nekrace naar “Marsman”. Mathias Sercu is verheugd met de bekroning: “Je schrijft geen reeks om prijzen te winnen”, zegt hij, “maar de aandacht en appreciatie die Marsman al kreeg, is fantastisch (…) Maar deze erkenning is toch wel héél bijzonder en doet dubbel deugd omdat ze van collega-scenaristen komt. Allemaal mensen die met het vak schrijven bezig zijn. Als die jouw werk belonen, dat is echt ongelooflijk.” (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content