Vlaamse Nathalie Teirlinck wint Eurimages Award op Filmfestival van Rotterdam

Tonic Immobility © -

De Vlaamse regisseuse won de prijs op de CineMart van het Nederlandse Filmfestival voor haar project Tonic Immobility. Aan de award is 20.000 euro verbonden.

De Eurimages Co-Production Development Award, zoals de volledige naam van de prijs luidt, is de belangrijkste van de drie prijzen die aan CineMart-projecten worden toegekend. Aan de award is ook het grootste geldbedrag gekoppeld. Het is niet de eerste keer dat een Vlaams filmproject in de prijzen valt op de CineMart. Kid van Fien Troch ging Tonic Immobility in 2007 vooraf. Ook Engel van Koen Mortier was dit jaar genomineerd voor de prijs.

De film werd ontwikkeld bij productiehuis Savage Film, dat ook al de productie van Rundskop en Galloping Mind voorzag. Tonic Immobility moet Teirlincks eerste langspeelfilm worden en is een psychologisch drama over Alice, een escortmeisje dat een routineus leven leidt. Ze vermijdt diepgaande sociale contacten. Wanneer ze na de dood van haar ex-vriend plots voor haar zoon moet zorgen, ebt haar onverschilligheid weg en wordt ze geconfronteerd met de emotionele leegte van haar bestaan.

Teirlinck verwierf eerder al bekendheid in ons land als regisseuse van gelauwerde kortfilms als Juliette, waarmee ze in 2007 een wildcard van het VAF won. Venus vs Me werd op de Berlinale in 2010 genomineerd voor een European Film Award.

In de jury zetelden dit jaar Gabor Greiner van verkoopkantoor Films Boutique, Annamaria Lodato van Arte en Dorien van de Pas van het Nederlands Filmfonds. Zij motiveerden hun keuze als volgt: “De award gaat naar een project van een veelzijdig getalenteerde, debuterende filmmaker die met haar eerste speelfilm een emotioneel geladen en universeel verhaal zal brengen. Haar korte films illustreerden al een sterke visuele stijl gecombineerd met bijzondere aandacht voor geluid. De jury is dan ook benieuwd om het resultaat te zien van die combinatie van Teirlinck haar typerende stijl met een sterk verhaal.”

(JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content