Vlaamse kortfilm ‘Copain’ wint drie prijzen in Gijón

'Copain' © gf

‘Copain’, de korte film van het Vlaamse regisseursduo Jan en Raf Roosens, heeft drie prijzen gewonnen op het Internationaal Filmfestival in het Spaanse Gijón.

‘Copain’ ging in het Spaanse Gijón aan de haal met de prijs voor Beste Korte Film, de Beste Regie en het Beste Scenario.

In de net geen 15 minuten durende film draait alles rond Fré, een adolescent die zich gevangen voelt tussen twee werelden: die van zijn welgestelde, conservatieve ouders en deze van zijn vrienden afkomstig uit een sociale woonwijk. Hij slaagt er in om beide werelden van elkaar gescheiden te houden, tot hij verliefd wordt.

‘Copain’ startte zijn internationale carrière in de officiële kortfilmcompetitie van het Filmfestival van Cannes dit voorjaar. Ondertussen deed de film al tal van festivals, onder meer in het Franse Cabourg, waar hij naast de Gouden Zwaan voor Beste Korte Film ook twee speciale vermeldingen voor hoofdrolspelers Felix Meyer en Anne-Laure Vandeputte in de wacht sleepte.

Volgende maand wordt ‘Copain’ in competitie voorgesteld op het Europees Filmfestival van Les Arcs. In Gijón zijn verder de Vlaamse speelfilms ‘Black’, ‘D’Ardennen’ en ‘Cafard’ uitgenodigd. (Belga/DB)