Vlaamse filmprijzen: ‘De Behandeling’ en ‘Marina’ maken kans op acht Ensors

Geert Van Rampelberg in 'De Behandeling'. © gf

De genomineerden voor de Ensors, de Vlaamse filmprijzen die jaarlijks worden uitgereikt op de slotdag van het Filmfestival Oostende, zijn bekend. ‘Marina’ en ‘De Behandeling’ zijn de grootste kanshebbers.

‘Marina’ en ‘De Behandeling’ maken met acht nominaties het meeste kans op een Ensor. Dat zijn de Vlaamse Filmprijzen die traditiegetrouw uitgereikt worden op het Filmfestival van Oostende, dit jaar op 20 september. De jury, onder voorzitterschap van Bart De Pauw, kwam afgelopen zaterdag voor het eerst samen voor de kanshebber op de gegeerde Ensorbeeldjes te selecteren.

‘De Behandeling’, een thriller die zich zo wentelt in gruwel en duisternis dat het verschil met horror nauwelijks nog waarneembaar is, sleepte onder meer nominaties in de wacht voor beste regisseur, scenario en zelfs twee nominaties in de categorie beste actrice in een bijrol. De film werd, in tegenstelling tot belangrijkste concurrent ‘Marina’, niet genomineerd voor beste film.

‘Marina’ is de geromantiseerde biopic over Rocco Granata, van zijn tienerjaren in Limburg tot hij uit zijn accordeon de wereldhit ‘Marina’ trekt

Dat beide films ook de meeste prijzen gaan wegkapen, is allesbehalve zeker, want ‘Het Vonnis’ van Jan Verheyen wist ook zeven nominaties binnen te halen. Bovendien maken ‘I’m The Same, I’m Another’ van Caroline Strubbe en ‘Flying Home’ van Dominique Deruddere kans op respectievelijk vijf en vier beeldjes.

Matteo Simoni (‘Marina’) neemt het op tegen Koen De Bouw (‘Het Vonnis’) en Jurgen Delnaet (‘Halfweg’) in de categorie voor Beste Acteur. De jury nomineerde vervolgens Evelien Bosmans (‘Marina’), Charlotte de Bruyne (‘Flying Home’) en Kimke Desart (‘I’m the Same, I’m Another’) in de categorie voor Beste Actrice. Bij de prijzen voor de bijrollen vinden we Josse De Pauw (‘Flying Home’), Johan Van Assche (‘De Behandeling’) en Koen De Bouw (‘Los Flamencos’) voor de beste mannelijke bijrol en Viviane De Muynck (‘Flying Home’), Ingrid de Vos (‘De Behandeling’) en Brit Van Hoof (‘De Behandeling’) voor beste vrouwelijke bijrol.

Het gala van de Ensors zal voor het eerst dit jaar live te volgen zijn op televisie, via het Telenetkanaal “Prime Star HD”. Het Filmfestival Oostende vindt plaats van 12 tot 20 september. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content