Vlaamse acteurs richten belangenvereniging op

© Belga

Negentien acteurs en actrices zoals Filip Peeters, Koen De Graeve, Jan Decleir, Els Dottermans en Michael Pas hebben de Acteursgilde opgericht, een acteursvereniging die de belangen van de Vlaamse beroepsacteurs verdedigt.

Negentien acteurs en actrices zoals Filip Peeters, Koen De Graeve, Jan Decleir, Els Dottermans en Michael Pas hebben de Acteursgilde opgericht, een acteursvereniging die de belangen van de Vlaamse beroepsacteurs verdedigt. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

In een reactie meldt Filip Peeters, de voorzitter van de gilde, dat het niet om een vakbond gaat. De vzw verdedigt de financiële, juridische en sociale belangen van acteurs en actrices. Ook wil de vereniging de acteurs vertegenwoordigen bij onderhandelingen met de overheid, de omroepen, de productiehuizen, de uitgevers en televisiedistributeurs Telenet en Belgacom, aldus beide kranten.

Filip Peeters is voorzitter, Michael Pas ondervoorzitter. De oprichting van de gilde zou te maken hebben met de economische crisis. Acteurs zijn niet tevreden dat ze geen recht hebben op een deel van de inkomsten van onder meer herhalingen van televisieprogramma’s, de dvd-verkoop of filmpjes die op het internet worden uitgezonden, luidt het.

Filip Peeters kondigt in een mededeling aan dat de vereniging op 1 oktober gelanceerd wordt, omdat er nog even tijd nodig is om orde op zaken te stellen. Ook merkt hij op dat de Acteursgilde geen ideologie uitdraagt en dus een belangenvereniging is, “en geen vakbond”. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content