Vlaams kort op Nederlands Film Festival

Voor de 30e keer op rij vieren de Nederlanders hun nationale filmindustrie. Enkele Vlaamse kortfilms krijgen een speciaal plaatsje in het programma.

Utrecht, woensdag 22 september, 18u30. De verfilming van Arnon Grunbergs Tirza gaat in première en opent daarmee het 30e Nederlands Film Festival. Tien dagen lang treden Nederlandse filmliefhebbers af en aan tot Son of Babylon, een bekroonde Nederlands-Iraakse coproductie het festival afsluit.

Zeer mooi allemaal, maar niet zo bijster interessant, ware het niet dat hier en daar ook een Belgische productie op het festivalprogramma mag pronken. Onder de noemer ‘grenzeloos’ trekken de Nederlanders de oranje landsgrenzen open op zoek naar noemenswaardige buitenlandse producties. Zo stuiten ze op maar liefst zeven Belgische filmpareltjes: Adem, het gelauwerde filmdebuut van Hans Van Nuffel, Verdwaald in het geheugenpaleis, een documentaire over Vlaamse dementerenden en vijf kortfilms die ze groeperen onder de verzamelnaam ‘Vlaams kort’.

De benaming ‘Vlaams’ moet hier lichtjes genuanceerd worden. De titel van Christophe Gérards animatiefilmpje Paix sur la terre verraadt al diens Franstalige afkomst en Siemiany is, ondanks Belgische medewerking, meer Pools dan wat anders.

De overige drie kortfilms die het lijstje vervolledigen, mogen wel zonder boe of ba ‘Vlaams’ genoemd worden. En daar mag de Vlaming terecht trots op zijn. Susan Tanghe verwonderde al met Mama van glas en mag in Nederland haar tweede kortfilm Übertijd voorstellen. A Gentle Creature van Marc Roels hult het trieste verhaal van een wanhopig koppel in een surrealistisch kleedje, met een zeer sterke, onheilspellende fotografie van Nicolas Karakatsanis. De kortfilm werd vorig jaar op het filmfestival van Gent tot beste Belgische kortfilm gekroond. En tot slot is er nog Pim Algoeds How to enrich yourself by driving women into emotional and financial bankruptcy. Een korte film zonder veel inhoud, maar met eens zo noemenswaardige acteerprestaties van onder andere Ben Segers, Chris Willemsen en Sien Eggers. De moeite van het bekijken zeker waard.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Griet Op de Beeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content