Vlaams Audiovisueel Fonds steunt 13 nieuwe films

© SBS

Het Vlaamse Audiovisueel Fonds (VAF) heeft steun toegekend aan 13 films. De bekendste ervan is De premier, de nieuwe prent van Erik Van Looy. Ook acteur Mathias Sercu krijgt steun voor zijn eerste filmscenario.

Het VAF reikte deze maand drie soorten steun uit: ontwikkelings-, scenario- en productiesteun. Ontwikkelingssteun is er voor Interloper, de nieuwste prent van Hans Van Nuffel (Adem). Het project, dat nog in een heel vroege fase zit, krijgt 75 000 euro.

Voor twee Vlaamse films is er productiesteun. De premier van Erik Van Looy krijgt 650 000 euro, voor Cargo van Gilles Coulier is er 550 000 euro. Het wordt de eerste langspeler van Coulier, die behoorlijk opgetogen is over de steun. ‘Wat. Een. Dag.’, schreef hij op zijn Facebook.

Kapitein Winokio

Zeven nieuwe projecten krijgen scenariosteun. Kobe Van Steenberghe, assistent-regisseur bijImage, kan beginnen aan zijn eigen Charly. Lies Pauwels en Wannes Destoop krijgen steun voor De Heilige Rosita en Tom Van Avermaet (Dood van een schaduw) voor De nobelheid van tranen.

Ook voor De reis van Kapitein Winokio, de eerste film rond het populaire kinderfiguur, is er scenariosteun. Bram Renders, die onder andere meeschreef aan Los, begint nu aan Patser. Mark De Geest, de regisseur van Stille waters wordt ondersteund voor Transport XX. Acteur Mathias Sercu krijgt dan weer een toelage voor zijn eerste filmscenario:Ver van hier valt de maan in de zee.

In het kader van de samenwerkingsovereenkomst met het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel (CCA) van de Franse Gemeenschap van België steunt het VAF/Filmfonds ook enkele Vlaamse coproducties. Dat zijn Dode hoek van Nabil Ben Yadir, Insyriated van Philippe Van Leeuw en L’economie du couple van Joachim Lafosse. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content