Vier personageparen waarvan u niet wist dat ze dezelfde persoon zijn

Mindhunter. © .
Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

De opzet van Mindhunter – nieuw op Netflix – klinkt als elke andere FBI-reeks. En daar is een goede reden voor. Vier personageparen waarvan u niet wist dat ze dezelfde persoon zijn.

De flik uit Mindhunter is de flik uit The Silence of the Lambs

Gebaseerd op FBI-profiler John Douglas

The Silence of The Lambs.
The Silence of The Lambs.© .

Mindhunter is een politiereeks, ontwikkeld door David Fincher voor Netflix. De serie volgt FBI-agenten Holden Ford en Bill Tench in hun pionierswerk inzake profiling en seriemoordenaars in de late jaren zeventig. De twee heren zijn de eersten met het plan om opgesloten seriemoordenaars te interviewen en die kennis te gebruiken om lopende onderzoeken te helpen.

U beseft het waarschijnlijk niet, maar u hebt Holden Ford al eens eerder gezien. Niet de acteur, maar het personage. Of toch als u The Silence of the Lambsgezien hebt. Of Manhunter. Of Red Dragon. De film Hannibal. De serie Hannibal. Eender welke aflevering van Criminal Minds.

John Douglas.
John Douglas.© .

Mindhunter is namelijk gebaseerd op Mind Hunter: Inside FBI’s Elite Serial Crime Unit, een non-fictieboek van John Douglas en Mark Olshaker, twee echt bestaande FBI-profilingpioniers, waarbij John Douglas model stond voor het personage Holden Ford.

Aangezien Hollywood iets van een obsessie met seriemoordenaars heeft en Douglas de autoriteit is waar het seriemoordenaars betreft, is het niet de eerste keer dat hij model staat voor een personage. Douglas is wat ze in Hollywood ‘een populaire jongen’ noemen. Twee flikken uit Criminal Minds zijn op hem gebaseerd; Douglas was de inspiratie voor Jack Crawford uit The Silence of the Lambs, waardoor meteen ook alle verwante personages uit het Hannibal-universum op hem gebaseerd zijn. John Douglas is al gespeeld door Harvey Keitel, Laurence Fishburne, Scott Glenn, Dennis Farina en vier andere acteurs.

Niet Jodie Foster, nee.

Douglas was de ándere flik.

De psycho uit The Silence of the Lambs is de psycho uit Psycho

Gebaseerd op moordenaar-lijkenrover Ed Gein

The Silence of The Lambs.
The Silence of The Lambs.© .

De John Douglas van daarnet interviewde een hele rist beroemde seriemoordenaars, onder wie Charles Manson en Ted Bundy. Interviewde hij ook: Ed Gein. Fans van woordspelingen zouden hier de pun ‘veruit de minst, euhm, geinige van de familie Gein’ toevoegen.

Wij niet.

Gein is een van Amerika’s bekendste moordenaars en lijkendieven. Toen de politie in 1957 binnenviel op zijn domein, op zoek naar een vermiste verkoopster, vond ze haar onthoofde lichaam in een schuur, ‘verkleed als een hert’. Een huiszoeking later vond de politie het bijbehorende hoofd, samen met een riem van menselijke tepels, een legging van menselijke huid, diverse maskers van huid, vier neuzen en negen vulvae in een schoendoos. Er stond ook een collectie gedroogde hoofden waarvan Gein beweerde dat het ‘Filipijnse relikwieën’ waren.

Psycho.
Psycho.© .

Dat waren ze niet.

Wat bleek: na de dood van zijn moeder was Gein begonnen met het opgraven van lijken en vermoorden van vrouwen met als doel een ‘vrouwenpak’ te maken, zodat hij ‘letterlijk in de huid van zijn moeder kon kruipen’. Wat tevens de enige context ooit is waarin het woord ‘letterlijk’ correct gebruikt is, maar dat terzijde. Mocht u het gevoel hebben dat Geins verhaal u bekend voorkomt, dan is daar een goede reden voor. Psycho’s Norman Bates is gebaseerd op Geins moederobsessie. Leatherface uit The Texas Chainsaw Massacre is geïnspireerd door Geins voorliefde voor artisanale gezichtsmaskers. The Silence of the Lambshaalde inspiratie voor het hele vrouwenpak bij Gein. Wat dus ook betekent dat Leatherface, Norman Bates en Jame ‘Buffalo Bill’ Gumb strikt genomen één en dezelfde echt bestaande persoon zijn.

Dat is een akelige gedachte.

De killers uit Badlands zijn de killers uit Natural Born Killers

Gebaseerd op de moorddadige tieners Charles Starkweather en Caril Ann Fugate

Badlands.
Badlands.© .

Ter opfrissing van uw geheugen: Natural Born Killers is een film van Oliver Stone over Woody Harrelson en Juliette Lewis, een koppel met enig leeftijdsverschil dat door het land reist en mensen vermoordt. Badlands is dan weer een film van Terrence Malick over Martin Sheen en Sissy Spacek, een koppel met enig leeftijdsverschil dat door het land reist en mensen vermoordt. Wat overigens erg hard doet denken aan David Lynch’ Wild at Heart en Dominic Sena’s Kalifornia, twee films over een koppel met enig leeftijdsverschil dat door het land reist en mensen vermoordt.

Er begint zich een patroon af te tekenen.

De reden? In 1958 trokken de echt bestaande Charles Starkweather en Caril Ann Fugate acht dagen door Nebraska en Wyoming en vermoordden ze elf mensen. Hij was 19. Zij was 14. Hollywood was zo geïntrigeerd door dat leeftijdsverschil dat sindsdien negen films, zes tv-series en één tv-film zich hebben laten inspireren door de moorden. Ze mogen dan andere namen hebben, de killers uit Natural Born Killers zijn wel degelijk dezelfde personages als die van Badlands.

Natural Born Killers.
Natural Born Killers.© .

Rebellerende moordenaars, onschuldige tienermeisjes, allesverschroeiende liefde en de symbolische kracht van de snelweg: zo rond dit punt zit u waarschijnlijk te denken: ‘Gek eigenlijk dat Bruce Springsteen daar nog geen song over heeft gemaakt, want dat klinkt totaal als een Bruce Springsteensong’. Wel, dat heeft hij dus wel. Twee zelfs. Nebraska – de song – is het verhaal van de Starkweather-moorden. Badlands – ook de song – gaat over Starkweathers motivering.

Weet u dat ook weer.

Kate Winslet in The Reader is Ilsa uit Ilsa, wolvin van de SS

Gebaseerd op concentratiekampbewaakster Ilse Koch

The Reader.
The Reader.© .

Vreemder wordt het als films uit een verschillend genre hetzelfde verhaal vertellen. Het fatale exorcisme van de Duitse Anneliese Michel leidde zowel tot het psychologische drama Requiem als de gratuite horrorshocker The Exorcism of Emily Rose. De maffiabiografie Wiseguy werd verfilmd als Martin Scorsese’s Goodfellas, maar ook als de iets minder goed onthaalde Steve Martin-komedie My Blue Heaven.

Evenwel, diverser verfilmd als het leven van Ilse Koch wordt het niet. Ilse Koch was een nazi-concentratiekampbewaakster die, naargelang de bron, de ‘heks van Buchenwald’, het ‘beest van Buchenwald’ of ‘de teef van Buchenwald’ genoemd werd. Een bijnaam die ze te danken had aan haar verregaande sadisme én haar collectie tatoeages. Niet haar eigen tatoeages, maar die van vermoorde gevangenen.

Dat is een heel specifieke hobby.

Ilsa, wolvin van de SS.
Ilsa, wolvin van de SS.© .

Na de oorlog belandde Koch in de gevangenis, alwaar haar zoon de ware identiteit van zijn moeder ontdekte. Hij begon haar gedichten te schrijven, tot ze in 1969 zelfmoord pleegde in de cel. Dat kan een belletje doen rinkelen. The Reader, het verzoeningsdrama waar Kate Winslet een Oscar voor kreeg, is er namelijk losjes op gebaseerd, zoals de makers een jaar na de release toegaven.

Wat ronduit merkwaardig is als u weet dat ook het vroegere leven van Ilse Koch al eens verfilmd is. Zij het in een iets andere setting. Ilsa, de met ‘hyperseksualiteit’ kampende bewaakster uit de seksploitatiefilm Ilsa, wolvin van de SS, was op Ilse Kochs notoire sadisme gebaseerd. Waarmee Koch dus de inspiratie is voor én een trashy naziseksploitatiefilm én een Oscarwinnend Holocaustdrama. En als je je dat eenmaal realiseert, zijn beide films verknoeid.

Mindhunter

Nu in Netflix.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content