Victor Polster, de jonge revelatie van Girl: ‘Ik wist niet dat het festival van Cannes zo groot was’

© Kris Dewitte
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Een gesprek met de hoofdrolspeler van ‘Girl’, het debuut van Lukas Dhont dat vandaag op Cannes lovend werd onthaald.

Girl, de bijzonder fraaie debuutfilm van Lukas Dhont, werd in Cannes op een staande ovatie onthaald.Et bien mérité.

Wij vroegen hoofdrolspeler Victor Polster, die ontroert als het vijftienjarige transgendermeisje Lara, om een eerste reactie.

Blij met de reacties? Of eerder opgelucht?

Victor Polster: Beide. Ik was al wel eens in Cannes geweest, maar niet voor het festival.Girl is pas mijn eerste filmrol. Ik had geen idee dat het festival zo groot was, en was best nerveus de voorbije dagen. Toen de mensen na de vertoning applaudiseerden en recht gingen staan, kreeg ik kippenvel.

Hoe ben je bij Girl en Lukas Dhont terechtgekomen?

Polster: Oorspronkelijk zocht Lukas een transgenderacteur om de rol van Lara te spelen, maar dat bleek moeilijk. Ik studeer dans aan de Koninklijke balletschool in Antwerpen, en besloot daarom auditie te doen, aangezien goed kunnen dansen één van de vereisten was. Lukas vond me goed en van het één kwam het ander. Gelukkig maar. Het is wel – zoals Lukas ook zelf zegt – geen dansfilm, maar een fysieke film. Het is echt het verhaal van een meisje dat ballerina wil worden en zoekt naar haar identiteit.

Het is een complexe rol waarin je je zowel fysiek als emotioneel bloot geeft. Heb je niet getwijfeld als jonge, onervaren nieuwkomer?

Polster: Er waren best lastige scènes en momenten, dat ga ik niet ontkennen. Maar Lukas en de crew zorgden altijd voor een familiale, warme omgeving. Ik wilde in dezelfde staat verkeren als Lara, haar pijn – zowel lichamelijk als psychisch – echt voelen. Dat was voor mij het lastigste, veel lastiger dan de naaktscènes bijvoorbeeld, waarvoor ik trouwens een stand-in had.

Wil je nu acteur worden of toch nog altijd danser?

Polster: De beide, als het even kan. (lacht) Ik laat eerst dit op me afkomen – het is allemaal nieuw en overweldigend – en dan zie ik wel. Alles hangt natuurlijk ook af van de scripts die ik nog zal krijgen. Girl is meteen een droomrol om mee te mogen debuteren. En verder hou ik van films als Call Me By Your Name en La Tete Haute. Niet de meest commerciële dingen, dus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content