Venetië: ‘The Shape of Water’ wint Gouden Leeuw, Charlotte Rampling beste actrice

Charlotte Rampling viert winst in de categorie Beste Actrice voor haar rol in de film 'Hannah' © REUTERS

‘The Shape of Water’, de recentste film van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro, heeft zaterdag op het internationale filmfestival van Venetië de hoofdprijs, de Gouden Leeuw voor de beste film, gewonnen.

De prijs werd toegekend door een jury onder leiding van de Amerikaanse actrice Annette Bening. The Shape of Water is een soort sprookje tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. De prent speelt zich af in het Amerika van 1962 en draait rond de ontdekking door de hoofdpersonages van een geklasseerd geheim experiment. De film werd vooral geprezen om zijn verbluffende beeldentaal, een handelsmerk van de Mexicaanse cineast.

Guillermo Del Toro verwierf bekendheid – en een grote aanhang van cinefielen – met films als Pans Labyrinth, Cronos, The Devil’s Backbone en Hellboy (1 en 2). Momenteel werkt hij aan een verfilming van Pinocchio.

Regisseur Guillermo Del Toro met zijn Gouden Leeuw
Regisseur Guillermo Del Toro met zijn Gouden Leeuw© REUTERS

‘The Shape of Water’ wordt gelezen als een fijnzinnige liefdesfabel en een ode aan het verschil tussen mensen. Dat is mogelijk ook de reden waarom de jury voor de prent koos: de competitie werd overheerst door ‘zware’ thema’s en weinig hoopvolle schilderingen van de hedendaagse wereld. Del Toro zelf ziet zijn film als een ‘antigif tegen het cynisme’. In zijn film, een fantasmagorie, ontspint zich een liefdesverhaal tussen een eenvoudige, stomme (stemloze) en steeds wegdromende poetsvrouw en een vreemd, amfibieachtig creatuur.

De hoofdrollen worden gespeeld door de Britse Sally Hawkins en de Amerikaan Doug Jones.

De op één na belangrijkste prijs, de Grote Prijs van de Jury, werd toegekend aan Foxtrot van de Israëlische regisseur Samuel Maoz, bekend van Lebanon. De film gaat over de dood van een jonge soldaat en hoe zijn nabestaanden daarmee omgaan.

Een dubbele bekroning was er voor de jonge Franse regisseur Xavier Legrand. Hij won met zijn drama Jusqu’à la Garde zowel de Luigi de Laurentiisprijs voor het beste debuut als de regieprijs.

Het beste scenario, aldus de jury, was het werk van de Ier Martin McDonagh. Die schreef -en regisseerde – de tragikomedie Three Billboards outside Ebbing, Missouri over een koppige vrouw (Frances McDormand) die absoluut te weten wil komen wie haar zoon heeft vermoord.

De speciale prijs van de jury, tot slot, ging naar Sweet Country van de Australiër Warwick Thornton, een film over het geweld van kolonisten tegen de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals.

Verrassende acteurs

De 71-jarige Britse actrice Charlotte Rampling werd bekroond met de Zilveren Leeuw voor de beste actrice. Rampling dankt dat aan haar rol in het drama Hannah van de Italiaanse regisseur Andrea Pallaoro. In die film speelt zij een vereenzaamde vrouw die haar leven moet herinrichten nadat haar man in de gevangenis is beland. In haar lange carrière heeft de frele Britse al een resem onderscheidingen verzameld.

De Leeuw voor de beste acteur ging naar Kamel El Basha. Die speelt de hoofdrol in de Libanese film L’Insulte van Ziad Doueiri, over hoe het leven van een Libanees christen en een Palestijnse vluchteling in Beiroet grondig overhoop wordt gehaald door een belediging. Beide bekroningen gelden als al dan niet kleine verrassingen. In de voorbeschouwingen werden de grootste kansen toegedicht aan Frances McDormand en het aanstormende talent Charlie Plummer (Lean on Pete).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content