Veerle Baetens Beste Actrice in New York, ‘Broken Circle’ Best Scenario

Veerle Baetens is op het Tribeca International Film Festival in New York uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol als Elise in ‘The Broken Circle Breakdown’. De film won ook de prijs voor Beste Scenario.

Actrice Veerle Baetens is op het Tribeca International Film Festival in New York uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol als Elise in “The Broken Circle Breakdown”. De film van Felix van Groeningen won ook de Prijs voor Beste Scenario. De onderscheiding werd uitgereikt door regisseur Paul Haggis.

Het juryrapport prijst Veerle Baetens als een erg toegewijde en veelzijdige actrice. “Baetens’ personage evolueert van een zorgeloze geest naar een rouwende echtgenote en moeder. En waar we ons ook bevinden gedurende die transformatie, deze actrice toont ons het vuur dat in haar personage brandt, één dat haar zowel in leven houdt als haar vernietigt”. ‘ Nog volgens het rapport is Baetens ‘het hart en de ziel van deze film’ en wordt haar prestatie niets minder dan een ware ’tour de force’ genoemd.

Baetens vernam het nieuws bij haar terugkeer van de Duitse The Broken Circle Breakdown-promotour. “Dit is écht fantastisch”, vertelde ze het festivalpubliek in een eerste reactie via Skype. “Ik ben heel blij dat ik voor deze rol werd gekozen en dat ik op die manier kon samenwerken met Felix en Johan (Heldenbergh). Ik hoop ook snel in de VS te zijn om er de film voor te stellen”.

Naast de onderscheiding van Baetens won The Broken Circle Breakdown ook de prijs voor Beste Scenario, uitgereikt door regisseur Paul Haggis. ‘Een waargebeurd, origineel verhaal met eclectische ingrediënten en een dynamisch scenario’, klonk het in het juryrapport.

Felix van Groeningen laat in een eerste reactie weten dat Carl Joos en hijzelf hard gewerkt hebben aan de adaptatie en ‘we zijn dan ook zeer vereerd’. “De ontvangst van ‘The Broken Circle Breakdown’ in de VS is fantastisch. De Amerikanen vinden onze kijk op hun land heel boeiend en het gebruik van de bluegrassmuziek is niet alleen verrassend, maar werkt ook gewoon zeer goed.’

Ook met de prijs van Baetens is hij bijzonder blij. ‘Zowel het publiek als de programmatoren waren absoluut lovend over Veerles prestatie. Ze heeft ‘star quality’, zoveel is duidelijk. Ik ben dan ook heel erg blij voor haar. Ze heeft zich als een pitbull vastgebeten in deze rol en ze verdient deze prijs absoluut”.

The Broken Circle Breakdown screende samen met 11 andere speelfilms in Tribeca’s World Narrative Competition. De vijfledige jury van deze sectie, waar ook Hollywood-ster Bryce Dallas-Howard (The Help, The Twilight Saga) deel van uitmaakte, stond dit jaar onder leiding van regisseur Paul Haggis (Crash, Million Dollar Baby).

Na The Broken Circle Breakdown zal Veerle Baetens later dit jaar te zien zijn in de prestigieuze BBC dramaserie The White Queen en in Jan Verheyens Het vonnis.

Robert de Niro richtte het New Yorkse Tribeca Film Festival elf jaar geleden op. Samen met Jane Rosenthal en Craig Hatkoff wilde de topacteur de wederopbouw van de oude wijk Tribeca in Manhattan stimuleren, na de aanslagen van 11 september. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content