Veel bekend volk op openingsavond Film Fest Gent

Regisseur Eric Van Looy en tv-maker Bart De Pauw. © gf

In Gent trapte The Loft, de Amerikaanse remake van Eric Van Looy’s gelijknamige kaskraker, het 41ste Film Fest Gent op gang. Prins Laurent trok de aandacht door een fietstaxi boven een festivalshuttle te kiezen om tot aan de Kinepolis te rijden.

Film Fest Gent, de jaarlijkse hoogmis voor filmfanaten, is afgetrapt. Dat gebeurt traditiegetrouw met veel schoon volk op de openingsavond. Dit jaar mocht The Loft – de wereldpremière ! – het filmfestival op gang trekken.

‘Thuiskomen’

Matthias Schoenaerts, de enige van de ‘vijf vrienden’ uit het Vlaamse origineel die ook in de remake acteert, was er niet wegens actief op een set in Frankrijk. Scenarioschrijver Bart De Pauw vergezelde regisseur Eric Van Looy en de Australische actrices Isabel Lucas en Rachael Taylor. “Een fantastisch man om mee samen te werken”, zei Taylor over Van Looy. Van Looy zelf vond de openingsavond ’thuiskomen’. “Elf jaar geleden opende De Zaak Alzheimer het filmfestival, wat de start was van mijn internationale carrière”, zei hij.

Op de rode loper passeerde ook onder meer de internationale jury van de competitie, met de Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis als voorzitter en verschillende politici, onder wie Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) en burgemeester Daniël Termont. Onder de 2300 genodigden zagen we verder kortfilmjuryleden Kim Hertogs en Valentijn Dhaenens en regisseur Gust Van den Berghe.

Prins Laurent per fietstaxi naar Film Fest Gent
Prins Laurent per fietstaxi naar Film Fest Gent© Belga

Prins Laurent

Net als vorig jaar zakte ook Prins Laurent naar de openingsavond af. Hij arriveerde op een fietstaxi. “Hij wil daarmee het fietsvriendelijk beleid van het filmfestival en de stad in de kijker zetten”, verduidelijkte gemeenteraadslid Guy Reynebeau. Howard Gutman, ex-VS-ambassadeur, verklaarde dat na Roskam, Belgische regisseurs steeds succesvoller worden in de Verenigde Staten.

De volgende elf dagen komen heel wat regisseurs hun film voorstellen op het festival. Van Vlaamse cineasten als Pieter Van Hees, Bas Devos en Gust Van den Berghe tot de Canadese regisseur Atom Egoyan die twee langspeelfilms komt presenteren, ‘The Captive’ en ‘Devil’s Knot’. Ook rasfilmer François Ozon komt zijn zestiende langspeelfilm ‘Une nouvelle amie’ voorstellen tijdens Film Fest Gent.

Focus op Fellini

Film Fest Gent focust dit jaar op Fellini, donderdag opent in het Caermersklooster een grote overzichtstentoonstelling over het oeuvre van de Italiaanse filmmaker, en de Franse film in het algemeen.

Het Film Fest Gent loopt tot 25 oktober, met de uitreiking van de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert. Er staan meer dan 100 films, van studentenkortfilms tot de 325 minuten durende ‘director’s cut’ van Lars Von Trier’s Nymphomaniac, op het programma. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content