Van bioscoopzetel tot strandmatje: tien cinefiele zomertips

Robert De Niro in Taxi Driver (1976). © .

Zitten zou het nieuwe roken zijn, maar dat is buiten het comfort van de bioscoopstoel gerekend. Bij sommige van deze tien cinefiele zomertips mag u zelfs languit gaan liggen.

CINEMA CANVAS

Als filmfestivals vooral tv-series beginnen te programmeren dan moeten de tv-zenders maar meer films vertonen. Dat doet Canvas deze zomer ook op gróte schermen. In juli en augustus strijkt Cinema Canvas wekelijks neer in een andere stad om er een bekende filmliefhebber zijn passie voor de zevende kunst publiekelijk te laten belijden. Zo kiest Fien Troch voor de roadmovie Badlands (1973) van Terrence Malick en valt Erik Van Looy voor de haaienhorror van Jaws (1975).

Heel de zomer op verschillende plekken in Vlaanderen, canvas.be

ZOMERFILMCOLLEGE

Omdat het voor cinefiele bollebozen ook zomer is en niet iedereen zijn pleinvrees met openluchtvertoningen wil overwinnen, organiseert Cinea zeven dagen lang een Zomerfilmcollege over de Iraanse meestercineast Abbas Kiarostami en Amerikaanse komedies uit de jaren dertig en veertig. Nergens anders kun je deze zomer op één dag Kiarostami’s Close-Up (1990) naast de Frank Capra-klassieker It Happened One Night (1934) en Blake Edwards’ hilarische komedie The Party (1968) zien.

Van 9/7 tot 15/7 in Cinema Zuid, Antwerpen, cinea.be

Van bioscoopzetel tot strandmatje: tien cinefiele zomertips

THE SILENT WEST

Iedereen kent John Wayne en Clint Eastwood maar namen als William S. Hart, Harry Carey, Buck Jones of Tom Mix gaan vandaag net iets minder vaak over de lippen. Zij waren nochtans de (anti)helden van dienst toen de western nog Hollywoods meest bekeken genre was. Cinematek huldigt de poor lonesomecowboys, de gunslingers en de good bad men van de stille film met een reeks vertoningen die live op piano begeleid worden.

Tot 31/8 in Cinematek, Brussel. cinematek.be

MARTIN SCORSESE – THE EXHIBITION

Bij het Nederlandse Filmmuseum houden ze niet van half werk. Eye brengt niet alleen de eerste grote overzichtstentoonstelling over Martin Scorsese maar vertoont ook alle speelfilms die de regisseur van klassiekers als Taxi Driver (1976) en Goodfellas (1990) maakte. Bovendien vroegen ze de man om 21 films uit hun collectie te kiezen en roofden ze zijn woonst leeg. ‘Sommige objecten uit de expo komen rechtstreeks van de muren van mijn huis. En van dat van mijn ouders’, aldus Marty.

Tot 3/9 in Eye, Amsterdam, eyefilm.nl

QUINZAINE DES RÉALISATEURS

Flagey en Cinematek maakten dit jaar opnieuw een selectie uit de meest prestigieuze nevensectie van het filmfestival van Cannes. Aangezien de Quinzaine des Réalisateurs kon uitpakken met toppers als Claire Denis (Un beau soleil intérieur), Amos Gitai (West of the Jordan River), Bruno Dumont (Jeannette, l’enfance de Jeanne d’Arc) en Sean Baker (The Florida Project) zou dit weleens het hoogtepunt van de Brusselse filmzomer kunnen worden.

Van 3/7 tot 9/7 in Flagey, Brussel, flagey.be

Van bioscoopzetel tot strandmatje: tien cinefiele zomertips

CLAUDIA CARDINALE

Wanneer ze niet in gesprek is met Knack Focus of het festival van Cannes afschuimt, staat de bijna tachtigjarige Claudia Cardinale ergens op een filmset. De Italiaanse actrice speelde sinds 1958 in meer dan honderd films. Cinema Zuid toont daar in een uitgebreide hommage de mooiste van. Onder meer Il gattopardo (1963) en Once Upon a Time in the West (1968) passeren uw netvlies.

Van 5/7 tot 30/8 in Cinema Zuid, Antwerpen, cinemazuid.be

FILM OP HET STRAND

Elke donderdag van juli en augustus verandert het strand van Zeebrugge in een gigantische openluchtbioscoop. ’s Middags kunt u ongestoord zwemmen terwijl uw kroost zich in Meester Kikker, Finding Dory of ander beestig filmplezier verliest. ’s Avonds staat met onder meer Captain Fantastic, pilotenfilm Sully en het noodlotsdrama Le ciel flamand volwassener vertier op het programma.

Van 6/7 tot 31/8 op het strand van Zeebrugge, zeebrugge.net

ZOMERFILMS

In Leuven heet de culturele zomerprogrammatie ‘Het Groot Verlof’, en omdat cultuur zonder cinema zoals een zomerbar zonder gin-tonic is, presenteert Cinema Zed enkele filmvertoningen in openlucht. Een singalong met Grease (1978), een vertelling van Hugo Claus’ De Leeuw van Vlaanderen (1984) en John Carpenters debuutfilm Dark Star (1974) zijn deze zomer allemaal te zien onder de Leuvense zon. En helemaal gratis.

Van 8/7 tot 9/8 op verschillende locaties in Leuven, zomerfilms.be

Van bioscoopzetel tot strandmatje: tien cinefiele zomertips

CINEMA URBANA

‘Gratis topfilms aan de Schelde’ is al jaren de slagzin van Cinema Urbana, maar ’s nachts is het toch te donker om het water te zien en met films als Manchester by the Sea en de neowestern Hell or High Water op de affiche kan de rivier je al helemaal gestolen worden. Wie wil zitten, moet een stoel meebrengen. Voor wie liever ligt, zijn er tapijten. En tijdens de pauze is er verse soep.

Van 2/8 tot 26/8 in de Panamaloods, Antwerpen, zva.be

MOOOV WIJKT AF

Terwijl in de Westhoek honderd jaar Grote Oorlog herdacht wordt, herbeleeft Turnhout tijdens de laatste week van augustus WO II. Voor het zomerprogramma ‘Mooov wijkt af’ bombardeert het festival verschillende Turnhoutse buurten en wijken met openluchtcinema. Op het programma staan met Denial, Their Finest, Land of Mine en Alone In Berlin vier oorlogsdrama’s die recent in de zalen te zien waren.

Van 28/8 tot 31/8 op verschillende locaties in Turnhout, mooov.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content