VAF reikt zes Wildcards uit aan veelbelovende jonge filmmakers

© gf

Het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft zes jonge filmregisseurs bekroond met een VAF Wildcard, waar een mooie geldcheque aan hangt. Een carrièreboost dus.

Een film maken kost veel geld, en dat is niet evident voor beloftevolle regisseurs die aan het begin van hun carrière staan. Met de zogenaamde VAF Wildcards wil het Vlaams Audiovisueel Fonds hen een duw in de rug geven. ‘Het is de belangrijkste prijs in Vlaanderen voor een jonge filmmaker’, aldus Adil El Arbi, regisseur van de nieuwe film Image en winnaar van een Wildcard in 2011. ‘Het zijn echte careermakers‘, zei hij nog op Radio1.

Aan de VAF Wildcards hangt een geldcheque van 25.000 tot 60.000 euro voor een eerste professionele filmproject.

Zes winnaars 2014

In de categorie fictie zijn de laureaten dit jaar Raphaël Crombez (Sint-Lukas) met zijn eindwerk Perdition County en Miwako Van Weyenberg (RITS) met Hitorikko (Only Child). Crombez won met ‘Perdition County’ onlangs nog de publieksprijs in de categorie beste Studentenkortfilm tijdens het Film Fest Gent.

Onder de documentaires krijgt Ruben Desiere (KASK) een VAF Wildcard voor zijn film Kosmos, de tweede laureaat is Kwinten Gernay (RITS) met Manhattan, Brussels.

Binnen het luik animatie wordt er één Wildcard uitgereikt, die gaat dit jaar naar Laura Vandewynckel (RITS) voor Het paradijs. Christina Stuhlberger (KASK) wint de VAF Wildcard binnen de categorie Filmlab voor haar film On Difference As Such.

Palmares

Naast Adil El Arbi en Bilall Fallah wonnen eerder ook Emilie Verhamme (2012), wiens regiedebuut Eau Zoo vorige maand een internationale vuurdoop beleefde in Turijn, en Gust Van den Berghe (2009), onlangs nog winnaar van de Grote Prijs in Tallinn met Bluebird.

Ook Wouter Bongaerts (de eerste animatielaureaat in 2010), Hans Van Nuffel (Adem) en Tom Van Avermaet -die met zijn Wildcardfilm Dood van een schaduw in 2013 een Oscarnominatie versierde- staan op het palmares. Opkomend filmtalent Sahim Omar Kalifa (VAF Wilcard-winnaar in 2008) haalde met Baghdad Messi onlangs de shortlist voor de Oscar voor Beste Korte Film.

De officiële uitreiking van de VAF Wildcards 2014 vindt plaats op zaterdag 6 december tijdens de slotceremonie van het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content