Tv-tip ‘The Five’, nieuwe misdaadreeks (22.40u, Canvas)

THE FIVE die al twintig jaar nog maar met vier zijn, met uiterst rechts O.T. FAGBENLE als inspecteur Danny Kenwood, en naast hem TOM CULLEN als Mark Wells.
Jorik Leemans
Jorik Leemans Freelancejournalist

De tiendelige reeks van Sky1, bedacht door de bekroonde Amerikaanse schrijver Harlan Coben, gaat over de mysterieuze verdwijning van een jongen en een moordzaak, 20 jaar later, die daar verband mee lijkt te houden.

‘Ik wilde niet gewoon een tv-reeks maken, maar iets legendarisch. I wanted us to reach for the moon.’ Aan ambitie alvast geen gebrek bij Harlan Coben, de Amerikaanse bestsellerauteur die in zee ging met Sky1 voor de nieuwe Britse misdaadreeks The Five.

Het begint allemaal in 1995, wanneer vijf kinderen samen in het bos gaan spelen. De vijfjarige Jesse Wells wordt door zijn oudere broer Mark en drie vrienden naar huis gestuurd. Helemaal alleen. Andermaal blijkt het geen gezegend jaar voor de veiligheid van kinderen te zijn geweest – België voelt twee decennia later nog steeds het litteken dat Dutroux achterliet – want de kleine Jesse zal nooit thuis aankomen. De kleuter wordt als vermist opgegeven, tot een veroordeelde seriekindermoordenaar toegeeft dat hij de jongen om het leven heeft gebracht.

Case closed. Althans, zo lijkt het. Wanneer er twintig jaar later plots DNA-materiaal van de vermiste jongen op een plaats delict opduikt, krijgt de verdwijningszaak een rare wending. Een prostituee heeft het leven gelaten nadat ze herhaaldelijk met een hamer is geslagen. Politie-inspecteur Danny Kenwood, lang geleden een van de kinderen die erbij was die fatale dag dat Jesse verdween, staat voor een raadsel. Leeft Jesse nog? En pleegde hij de moord op de prostituee? De inspecteur licht zijn vriend Mark in over het gevonden bewijsmateriaal. Samen met jeugdvrienden Pru en Slade proberen ze te achterhalen wat er gebeurd is, die middag in 1995.

Mark is vastberaden zijn broertje levend terug te vinden en de waarheid bloot te leggen. De hele affaire heeft de familie Wells namelijk hun geluk gekost. Vader verliet moeder omdat zij geen vrede kon nemen met de vermeende dood van haar zoontje. Mark jogt bij wijze van ongezonde therapie nog steeds door het bos dat hem destijds van zijn broertje scheidde en wordt verteerd door schuldgevoelens.

Less is more is een devies dat Harlan Coben duidelijk weinig zegt. Naarmate de reeks vordert, schudt de bekroonde thrillerauteur steeds meer personages en plotwendingen uit zijn mouw, zodat het puntje van uw stoel hoe dan ook warm genoeg zal blijven. Of u bij het bekijken van The Five de maan zult bereiken, kunnen we helaas niet garanderen. Wat wel zeker is, is dat u uw kinderen nooit nog alleen in een godverlaten bos zult laten spelen. (JL)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content