Trailer ‘Baywara’: Gotye in de bres voor aboriginals

© Koen Keppens

Wally de Backer, alias Gotye, heeft besloten dat het even tijd is voor iets anders. Onlangs kondigde hij zijn overstap naar de Australische politiek aan. In deze trailer van de docu ‘Baywara’ geeft hij het stamhoofd van een inheems volk een stem.

Gotye, de Australiër met Brugse roots – en van de monsterhit ‘Somebody That I Used to Know -, maakte vorige week zijn overstap naar de politiek wereldkundig. Zijn nieuwe partij met de klinkende naam Basics Rock’n’Roll Party wil orde op zaken zetten in zijn thuisland.

‘De politiek in dit land wordt beschouwd als een zaak voor de elite. We zitten met carrière-politici afkomstig uit de welgestelde families. Maar beslissingen moeten niet enkel door de elite genomen worden, muzikanten kunnen dat net zo goed’, aldus BRRP, de partij die hij oprichtte met zijn bandleden van The Basics.

Met innovatie en onderwijs, en een klein beetje rock ’n roll, hoog op de agenda stapt hij eind november naar de verkiezingen in de deelstaat Victoria. Tot de doelstellingen behoren een betere toegang tot muziek in landelijke gebieden en een verbetering van het onderwijs van aboriginals.

Gotye, een man met een missie

Dat hij lokale muziek hoog in het vaandel draagt en minderheden een stem wil geven, toont zijn bijdrage aan ‘Baywara’, een film over de Australische autochtoon Djalu Gurruwiwi.

Djalu is hoofd van een inheemse stam, en tevens gerespecteerde genezer, opvoeder en ‘spirituele bewaker’ van de yidaki, beter bekend als de didgeridoo. Gotye zocht de man op in Raragala, een afgelegen eiland dat deeluitmaakt van de zogenaamde Wessels Islands in het noordoostelijke gedeelte van Australië. Daar luisterde hij naar de verhalen en muzikale vaardigheden van de wijze man.

Via de documentaire wil Djalu zijn levensverhaal en muziek met iedereen delen. En vooral zijn geestesgenoten en lokale volkeren ervan bewust maken dat ze ook worden geliefd en gerespecteerd in andere delen van de wereld.

Om zijn voornemens ruchtbaarheid te geven riep hij de hulp in van enkele grote personaliteiten, waaronder Gotye. De opnames voor de film duurden 5 jaar. Bekijk de trailer met de muzikant.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content