Toronto Filmfestival uitgegroeid tot graadmeter voor Oscars

© Reuters

In het Canadese Toronto is de 37ste editie van het Toronto International Film Festival van start gegaan met de sciencefictionprent “Looper”.

Toronto won de afgelopen jaren steeds meer aan belang omdat sommige daar vertoonde films hoge ogen gooien op de Golden Globes en de Oscars.

Vorig jaar nog kenden Oscargenomineerden “Moneyball” van Bennett Miller en “Albert Nobbs” van Rodrigo Garcia hun première op het festival.

Hoewel het Toronto International Film Festival geen officiële competitie heeft zoals Cannes of Venetië, maar enkel een publieksprijs, biedt het festival de grote filmstudio’s de kans hun nieuwste film te testen en hun sterren op te voeren zonder dat daar een grote druk mee gepaard gaat.

Glamour en sterren

Wat glamour betreft moet Toronto alvast niet onderdoen voor de concurrenten in Europa: donderdag was onder meer Twilight-actrice Kristen Stewart te gast om haar nieuwe film “On the Road” voor te stellen; later worden onder andere ook Robert De Niro, Julianne Moore, Naomi Watts, Robert Redford, Javier Bardem, Viggo Mortensen en Tom Hanks verwacht.

Het festival werd donderdag geopend door “Looper”, een scienfictionfilm van Rian Johnson met Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis en Emily Blunt in de hoofdrollen.

Tot 16 september worden 289 films en 83 kortfilms uit 72 landen vertoond. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content