‘Toni Erdmann’ favoriet voor European Film Awards, Veerle Baetens reikt prijs uit

© /

Dit weekend worden de European Film Awards uitgereikt. De tragikomedie Toni Erdmann is favoriet om de hoofdprijs te winnen. Hier en daar kleurt de nominatielijst Belgisch.

Sinds 1988 vormen de European Film Awards de Europese tegenhanger van de Oscars. Zaterdag is het alweer de 29ste editie in het Poolse Wroclaw, de Europese cultuurhoofdstad van dit jaar. Onder andere Veerle Baetens en Cécile De France reiken er prijzen uit.

Als favoriet voor de hoofdprijs geldt de Duits-Oostenrijkse tragikomedie Toni Erdmann van Marden Ade. Ook I, Daniel Blake van de Brit Ken Loach kan de prijs bemachtigen. Die laatste prent is genomineerd in de categorieën Film, Regie, Scenario en Acteur en werd mede geproduceerd door Les Films du Fleuve, de productiemaatschappij van de gebroeders Dardenne. Een Belgisch getinte kanshebber dus. Verder heeft ook Julieta van Pedro Almodovar vier nominaties op zak.

Drie nominaties (film, regie, actrice) zijn er voor Elle, de controversiële prent over verkrachting van Paul Verhoeven. Opnieuw is een Belgisch productiehuis coproducent, Entre Chien et Loup als coproducent. En voor zijn tweemaal genomineerde Graduation (Franse titel ‘Baccalauréat’) kon ook de Roemeen Cristian Mungiu rekenen op productiesteun van Les Films du Fleuve.

In aanmerking voor de publieksprijs komt Jaco Van Dormaels Le Tout Nouveau Testament, met Benoît Poelvoorde als God.

Tussen de documentaires vinden we nog een volledig Belgische nominatie, het bekroonde The Land of the Enlightened van Pieter-Jan De Pue over Afghaanse kinderen tijdens de oorlog. De Pue neemt het op tegen onder andere A Family Affair van de Nederlander Tom Fassaert en Fuocoammaro van Gianfranco Rosi. De laatste film was een prijsbeest op het filmfestival van Berlijn.

De Nederlander Michael Dudok de Wit kan het halen in de categorie Lange animatiefilms met zijn The Red Turle, gecoproduceerd door Belvision en uitgeverij Dupuis. Onder de vijftien genomineerde kortfilms opnieuw twee Belgen: L’Immense retour van Manon Coubia en Le Mur van Samuel Lampaert.

De Ierse acteur Pierce ‘James Bond’ Brosnan en de Franse schrijver, scenarist en acteur Jean-Claude Carrière slapen. Beiden krijgen een carrièreprijs.

De belangrijkste nominaties

Beste film

Elle – Paul Verhoeven

I, Daniel Blake – Ken Loach

Julieta – Pedro Almodóvar

Room – Lenny Abrahamson

Toni Erdmann – Maren Ade

Beste regisseur

Paul Verhoeven — Elle

Cristian Mungiu — Bacalaureat

Ken Loach — I, Daniel Blake

Pedro Almodóvar — Julieta

Maren Ade — Toni Erdmann

Beste actrice

Isabelle Huppert — Elle

Emma Suárez & Adriana Ugarte — Julieta

Valeria Bruni Tedeschi — La pazza gioia

Trine Dyrholm — Kollektivet

Sandra Hüller — Toni Erdmann

Beste acteur

Rolf Lassgård — En man som heter Ove

Hugh Grant — Florence Foster Jenkins

Dave Johns — I, Daniel Blake

Burghart Klaussner — Der Staat gegen Fritz Bauer

Peter Simonischek — Toni Erdmann

Javier Cámara — Truman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content