Titanic: ‘Jack’ had kunnen blijven leven

Stierf de verkleumde Leonardo DiCaprio tevergeefs in de slotscene van Titanic? Het tv-programma Mythbusters nam samen met regisseur James Cameron de proef op de som.

Stierf Jack tevergeefs? Een vraag die iedereen die James Cameron’s Titanic ooit heeft gezien zich al heeft gesteld, en die tot vandaag druk wordt becommentarieerd op allerhande online fora.

In de finale van de Cameron’s blockbuster zien we hoe een betraande Rose (Kate Winslet) vanaf een houten plank afscheid neemt van de onderkoelde Jack (Leonardo DiCaprio) wanneer die – na zich een hele tijd halsstarrig te hebben vastgeklampt aan het houten bord – in de diepte van de oceaan verdwijnt.

James Cameron
Zondagavond waagden Adam Savage en Jamie Hyneman, de mannen van Discovery’s Mythbusters, zich aan een van de grootste vraagstukken uit de filmgeschiedenis tot nog toe, wanneer ze beloofden een antwoord te bieden op de vraag of zowel Jack als Kate de schipbreuk hadden kunnen overleven.

James Cameron was zelf vragende partij voor de aflevering wanneer de 3D rerelease van Titanic een schijnbaar eindeloze discussie opnieuw deed aanwakkeren en zijn mailbox opnieuw dagelijks uitpuilde van verwensingen naar het adres van Kate.

Het timeframe voor de test legden de mythbusters vast op basis van de film. Cameron wist te zeggen dat vijfde officier Harold Lowe in de film ongeveer twintig minuten na het zinken van het schip begon aan zijn zoektocht naar overlevenden, en die zoekactie zo’n 45 minuten duurde. Aangezien Rose op het nippertje werd gered – de officier hoorde haar pas fluiten toen hij de zoektocht bijna wilde opgeven – schatte het team het timeframe voor de redding op 63 minuten.

Om na te gaan of iemand het zolang zou kunnen uithouden in ijskoud water, bouwde Jamie de ThermoMan, een pop uit gelatine met een aan monitors gekoppeld cardiovasculair systeem op basis van verhitte koper.

De testen
Volgens een eerste test, waarbij de pop werd opgewarmd tot 37°C en daarna – net als Jack in de film – in ijskoud water werd ondergedompeld, zou Jack na 51 minuten inderdaad zijn gestorven; met een lichaamstemperatuur onder de 30°C zou hij door onderkoeling niet meer in staat zijn geweest het bord vast te klampen en zou hij verdrinken.

In een tweede test, waarin ditmaal werd onderzocht of Rose haar passage op de bewuste houten plank zou kunnen hebben overleefd, werd ThermoMan opnieuw opgewarmd tot 37°C en op een vlot geplaatst. Zijn lichaamstemperatuur zakte ongeveer even snel als tijdens de eerste test, maar het verschil was nu wel dat de pop in de tweede test – deze keer op het vlot – geen risico liep te verdrinken. Rose zou het dus – weliswaar onderkoeld, maar in leven – gehaald hebben als de reddingsboot haar vond binnen de 63 minuten.

The dude’s goning down
De ultieme vraag blijft echter of het vlot zowel Jack als Kate zou hebben kunnen dragen. De uiteindelijke oplossing bleek te liggen bij de reddingsvest van Kate: het lukte Adam en Jamie die reddingsvest MacGyver-gewijs onder het vlot te bevestigen, waardoor het genoeg draagkracht kreeg voor twee personen.

Het was dus inderdaad mogelijk dat zowel Jack als Kate de ramp hadden overleefd. Cameron antwoordde goedlachs: “Jullie missen het punt. Als het script zegt dat Jack sterft, sterft hij. Misschien hadden we dat bord misschien inderdaad een ietwat kleiner moeten maken, but the dude’s going down.” (RL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content